Rastislav Búgel Zo Slovenska

Vyťahujte DÁŽDNIKY! Na Slovensko sa ženie ďalší dážď, niekde môže aj SNEŽIŤ

Záver pracovného týždňa prinesie na Slovensko zhoršené počasie. Na čo sa musíme pripraviť?

Ilustračný obrázok k článku Vyťahujte DÁŽDNIKY! Na Slovensko sa ženie ďalší dážď, niekde môže aj SNEŽIŤ
Zdroj: iMeteo.sk , TASR/František Iván

Jadranská tlaková níž na Slovensko opäť prinesie ďalšiu vlnu dažďa. V závere pracovného týždňa sa tak musíme pripraviť na výrazné zhoršenie počasia.

„Počasie na našom území práve v týchto chvíľach ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad Alpami a v priebehu štvrtka sa bude presúvať smerom nad Čierne more. Štvrtok nás tak ešte čaká stabilné a pokojné počasie,“ informuje portál iMeteo.sk.

Upršaný záver pracovného týždňa

Zhoršenie počasia príde v piatok. Cez Taliansko sa bude presúvať smerom na východ tlaková níž. Nad severným Jadranom sa prehĺbi a bude postupovať priamo na Slovensko a ďalej smerom do Poľska. Ako upozornil portál, s tlakovou nížou bude súvisieť zrážkové pole, ktoré k nám prinesie niekoľko milimetrov zrážok, no v určitých oblastiach môže spadnúť až niekoľko desiatok milimetrov.

Kedy prestane pršať?

„Pršať začne v piatok ráno na severozápadnom a západnom Slovensku a tu sa bude zrážkové pole udržiavať po väčšinu dňa. Na stredné a východné Slovensko sa zrážky dostanú až v piatok popoludní. Postupne sa rozprší na celom území, pričom ťažisko zrážok sa bude v noci z piatka na sobotu presúvať cez naše územie smerom k severovýchodu. Zrážky by mali ustávať až v sobotu ráno,“ píše iMeteo.sk s tým, že sa očakáva, že tlaková níž k nám prinesie až do 30 mm zrážok.

Môže aj snežiť

Pripraviť sa musíme aj na ochladenie. Kým u nás bude pršať, nad Dánskom sa bude nachádzať ďalšia tlaková níž, ktorá začne nad Nemecko vťahovať chladnejší vzduch. Ten sa v noci z piatka na sobotu dostane aj nad Slovensko. Vo výške 1500 m n.m. sa postupne ochladí na zhruba –3 °C.

"Ochladenie pocítime na celom našom území. Teplota sa v sobotu nemusí dostať nad hranicu +10 °C a spolu s ochladením poklesne aj izoterma. Numerické modely očakávajú, že v noci z piatka na sobotu bude snežiť už od nadmorskej výšky okolo 900 m n.m., informuje server a dodáva, že v sobotu ráno sa tak naše hory opäť sfarbia do bieleho nádychu, no snehu v nižších polohách sa zatiaľ obávať netreba.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM