Mário Hudák Regióny

Z Bartošovcoch daľeko do ľesa. Aľe bľizko do Bardijova i Prešova

Majú tam dobrú krv aj koláče, úrodná pôdu, dva potoky, „šumne bartošovske dzifčata i parobkoch“, výnimočnú históriu, tradície aj folklór.

Ilustračný obrázok k článku Z Bartošovcoch daľeko do ľesa. Aľe bľizko do Bardijova i Prešova
Zdroj: archív obce

BARTOŠOVCE. Bartošovský potok, Bartošovská kotlina, Bartošovské panstvo, Bartošovce. Už len tieto zemepisné názvy svedčia o bohatej histórii a význame obce vzdialenej necelých 15 kilometrov juhovýchodne od Bardejova. Kvôli úrodnosti pôdy a blízkosti kráľovského mesta sa tu statkári usadili už koncom 14. storočia. Prvá zmienka o obci pochádza z roku 1408. V minulosti tu boli mlyny, zemanský majer, kúria, papiereň aj preslávená škridliareň s tehelňou.

Bartošovske panove

Pôvodná usadlosť je pomenovaná po zemanovi Bartošovi. Bartošovce mali už v roku 1427 (Bartosfalua) päťdesiat sedliackych domov a boli najväčšou a najdôležitejšou dedinou tzv. Bartošovského panstva, do ktorého patrili aj Osikov, Hertník, Šiba, Kľušov, Hervartov, Richvald a Krivé. Dnes majú Bartošovce 720 obyvateľov. „Priamo v obci boli dva mlyny, vyšný a nižný, rozvinuté bolo ak tkáčstvo, aj v erbe Bartošoviec máme časť tkáčskych krosien. A keďže tu máme veľmi kvalitnú hlinu, v 17. storočí tu bola aj tehelňa známa v širokom okolí Rakúsko-Uhorska,“ hovorí starosta Václav Hudák.

Keďže v obci fungujú aj malé stavebné a stolárske prevádzky, firmy aj Agrodružstvo, a aj kvôli dobrej polohe a frekventovanému autobusovému a železničnému spojeniu, tu podľa starostu nie je až taký úbytok obyvateľov ako v ostatných obciach bardejovského okresu, naopak počet obyvateľov v Bartošovciach mierne stúpa. V mestskej časti obce Podstavenec od roku 1993 úspešne funguje mäsospracujúca fabrika Vijofel Viliama, Jozefa a Františka Džubakovských. „Áno, výhodou je najmä železničné spojenie do Bardejova aj Prešova, prakticky každú hodinu tu ide vlak,“ dodáva starosta. Dominantou obce je kamenný gotický rímskokatolícky kostol narodenia Panny Márie, pôvodný drevený kostol bol postavený v 15. storočí.

Zdroj: archív obce

Pre dzifčata i parobkoch

Finančne obec funguje s vyrovnaným rozpočtom, v Bartošovciach sú vybudované všetky siete, funkčná škola aj škôlka, z fondov obnovili budovu obecného úradu aj budovu materskej školy. Momentálne prebieha zatepľovanie budovy základnej školy a pripravené sú aj projekty na výstavbu chodníkov, multifunkčného ihriska a rekultivácie centra obce.

Okrem obchodov a krčmy v obci nájdete aj ubytovanie pre návštevníkov a originálny rodinný penzión s reštauráciou a pizzeriou Sypanec. „Moja vízia je vybudovať v obci bytový dom pre mladé rodiny a multifunkčné ihrisko, keďže sa nám podarilo odkúpiť od cirkvi nejaké pozemky, pripravený máme projekt na rekultiváciu centra obce. Dokončiť chceme tiež kanalizáciu v obci,“ vysvetľuje starosta. Samozrejmosťou je funkčný futbalový klub (2. trieda), jednota dôchodcov aj dobrovoľný hasičský zbor. A kedže do blízkeho pohoria Čergov je to iba sedem kilometrov, v Bartošovciach aktívne fungujú aj turisti.

V obci majú moderný športový areál s am tétrom, kde sa konajú všetky športové akcie ale aj kultúrne podujatia. „Každý rok v auguste organizujeme na novom amfiteátri veľký regionálny festival Slávnosti Bartošovskej kotliny (tento rok budú v nedeľu 13. augusta) a počas leta aj ďalšie vystúpenia a akcie pre deti. Máme tu dva folklórne súbory – Bartošovčan a mládežnícky súbor – Bartošovské dzifčata i parobci. V polovici októbra v rámci mesiaca úcty k starším plánujeme tiež posedenie s dôchod- cami, kde budú vystupovať.“

Dobra kref i kolače

V roku 1994 založili v Bartošovciach Klub darcov krvi v ktorom je takmer 50 ľudí. Už predtým tu aktívne pôsobil Československý červený kríž. Jeho členovia za dvadsať rokov fungovania darovali stovky litrov vzácnej tekutiny a v obci majú aj vlastnú odberovú miestnosť. „Tento rok nám boli v obci brať krv už trikrát a stále máme viac ako 20 ľudí na odber. Osobne som daroval krv už 23-krát a som držiteľom striebornej plakety,“ prezradil starosta. „V obci majú viacero darcov, ktorí darovali krv aj sto krát a sú držiteľmi diamantovej plakety, napríklad Jozef Lenárt a Dušan Lenárt,“ vysvetľuje Václav Hudák.

Ďalšou zaujímavosťou Bartošoviec je, že vďaka modernej svadobnej sále a šikovnosti bartošovských žien, sa tu do roka koná aj pätnásť svadieb. „Špecialitou miestnych pekárok a cukrárok sú výnimočne chutné tzv. „cenke kolače“ so syrom, makom či orechmi nakrájané na trojuholníky,“ chváli ženy starosta.

obec Bartošovce
9
Galéria
Zdroj: archív obce
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM