Rastislav Dvorový Regióny

Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového

Spása je neustálym cvičením sa v milosrdenstve.

Ilustračný obrázok k článku Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového
Zdroj: Rastislav Dvorový

V dnešnom evanjeliu nám Ježiš hovorí: "Nie je možné, aby neprišli pohoršenia, ale beda tomu, skrze koho prichádzajú! Tomu by bolo lepšie, keby mu zavesili mlynský kameň na krk a hodili ho do mora, akoby mal pohoršiť jedného z týchto maličkých. Dávajte si pozor! Keď sa tvoj brat prehreší, pokarhaj ho! Ak sa obráti, odpusť mu! A keď sa aj sedem ráz za deň prehreší proti tebe a sedem ráz sa vráti k tebe a povie: „ Ľutujem, odpusť mu!“ (Lk 17, 1–6).

Milosrdenstvo je dušou kresťanského spoločenstva tak vo vonkajších, ako aj vnútorných vzťahoch. Toto spoločenstvo sa neskladá z bezchybných ľudí, preto všetci sa môžu stať škandálom (pohoršením), kameňom úrazu, podknutia sa pre všetkých. Kresťan musí dávať pozor na to, aby nebol škandálom (pohoršením) pre druhých.

Je vyzvaný, aby nikomu nerobil zle; škandál teda znamená položiť druhému na ceste viery prekážku o ktorú sa potkne. Ježišovo ťažké odsúdenie voči tým, ktorí nastavujú také prekážky, čiže sú škandálom, nás núti uvažovať nad tým, že také škandály sa môžu objaviť a môžu byť vážne tak vo vnútri, ako aj mimo kresťanského spoločenstva.

Výzva nechať zmiznúť v morských hlbinách také postoje ukazuje na rozhodnú tvrdosť a odpor s akým sa Učiteľ stavia proti tým, ktorí sú škandálom (pohoršením) pre maličkých. Pohoršenie vždy radikálne zasahuje istú konkrétnu skupinu ľudí: maličkých, čiže slabých, tých, ktorí ešte nie sú duchovne dostatočne zrelí.

Preto čím je osoba vplyvnejšia a vyššie postavená, tým je jej škandálny postoj zdrvujúcejší. Ak by Boh chcel také postoje odstrániť, musel by vziať ľuďom slobodu. Nemožnosť vyhnúť sa škandálu zodpovedá nevyhnutnej potrebe kríža v ktorom ten, kto miluje nesie na sebe zlo milovaného.

Kresťan nie je dokonalý a spása je neustálym cvičením sa v milosrdenstve. Kresťanské spoločenstvo nie je miestom, kde sa hreší, ale kde sa odpúšťa.

Evanjelium podľa Lukáša (Lk 17, 1–6)

V istú sobotu vošiel do domu ktoréhosi popredného farizeja stolovať a oni ho pozorovali. A hľa, bol pred ním akýsi človek, ktorý mal vodnatieľku. Tu sa Ježiš obrátil k zákonníkom a farizejom a opýtal sa: „Slobodno v sobotu uzdravovať, či nie?“ Ale oni mlčali. Vzal ho teda, uzdravil ho a prepustil. A tamtým povedal: „Ak niekomu z vás padne do studne syn alebo vôl, nevytiahne ho hneď hoc aj v sobotu?“ A nevedeli mu na to odpovedať.

Rastislav Dvorový (44) je katolícky kňaz, pochádza z Košíc. Ako kaplán pôsobil vo Svidníku, Jenkovciach a Prešove. Po štúdiách v Ríme bol misionárom na Ukrajine. V misijnom seminári v Izraeli vyučuje bohoslovcov. Venuje sa aj sprievodcovstvu na púťach.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM