Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Za nemanželský sex VÄZENIE! Šokovaní turisti sa BOJA cestovať na Bali, ostrov reaguje

Obľúbená destinácia šokovala schválením kontroverzných zákonov. Za sex mimo manželstva hrozí basa natvrdo. Čo to znamená pre dovolenkárov?

Ilustračný obrázok k článku Za nemanželský sex VÄZENIE! Šokovaní turisti sa BOJA cestovať na Bali, ostrov reaguje
Zdroj: pixabay.com

Neobvykle prísny zákon zasahujúci do súkromného života obyvateľov schválili v Indonézii. Na súostroví má byť totiž úplne zakázaný mimomanželský sex ako aj spolužitie páru, ktorý nie je zosobášený. Za porušenie nového zákona môže hroziť aj väzenie.

Prvé informácie hovorili o tom, že nová úprava platí nielen pre Indonézanov, ale aj návštevníkov krajiny. To vyvolalo veľký záujem zahraničných médií. Indonézia je totiž turisticky populárnou lokalitou, vyhľadávaná je napríklad jej známa provincia Bali.

Stíhaní dovolenkári?

Najnovšie indonézske úrady tvrdia niečo iné. Podľa guvernéra Bali sa na dovolenkárov zákon nevzťahuje. Informuje o tom BBC. Vyjadrenie prišlo po obavách turistov ale aj miestnych podnikov. Bali je totiž vlajkovou loďou turistického ruchu súostrovia.

„Bali je Bali, akým aj bývalo a je bezpečné ho navštíviť,“ uviedol guvernér ostrova Wayan Koster.

Ubezpečil tiež, že návštevníci nebudú musieť pri prihlasovaní sa do ubytovania nijako preukazovať svoj rodinný stav a tiež nebudú úradmi kontrolovaní.

Prísne tresty

Keď zákon vstúpi do platnosti, bude možné potrestať mimomanželský pohlavný styk až jedným rokom odňatia slobody a nemanželské spolužitie šiestimi mesiacmi väzenia.

Schválenie tejto novely pritom mnohí jej kritici vnímajú ako regres. „Vraciame sa späť… represívne zákony by sa mali rušiť, no tento návrh zákona dokazuje, že tvrdenia zahraničných odborníkov o úpadku našej demokracie sú pravdivé,“ uviedol prezident indonézskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International Usman Hamid.

Ďalšie kontroverzné zmeny

Indonézski poslanci napokon do novely trestného zákonníka nezaradili článok, ktorý by postavil mimo zákon aj pohlavný styk medzi osobami rovnakého pohlavia, čo privítali aktivisti z LGBT komunity.

Schválené znenie novely však zakazuje propagovanie antikoncepcie a rúhanie a opätovne zavádza zákaz urážania indonézskeho prezidenta a ďalších štátnych inštitúcií, predstaviteľov a štátnej ideológie.

Interrupcie zostanú aj v novelizovanom trestnom zákonníku nelegálne, avšak do nového znenia boli pridané výnimky pre ženy v ohrození života a obete znásilnenia. V novom zákonníku zostal zachovaný trest smrti, ktorého zrušenie požadovali ochrancovia ľudských práv.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM