ELA Správy Technológie

Aj vaše mesto či obec môžu byť inteligentné. Čím skôr, tým lepšie

Slovensko čaká éra Smart Cities. Starostovia a primátori už teraz majú príležitosť zmodernizovať a zefektívniť fungovanie samospráv.

Ilustračný obrázok k článku Aj vaše mesto či obec môžu byť inteligentné. Čím skôr, tým lepšie
Zdroj: Pixabay.com

Zmena životného štýlu, rast počtu obyvateľov a zvýšená kúpyschopnosť obyvateľstva výrazne menia život ako vo veľkomestách, tak i v obciach.

Najmä tie pohraničné prestávajú byť stredom záujmu nielen ekonomicky aktívnych obyvateľov kvôli práci, ale často aj pre „zastaralý“ spôsobom života v danom regióne. Paradoxne, len čo prekročíme hranice, z opačnej strany často obdivujeme malebné a útulne rakúske dedinky, ktoré idú s dobou.

U susedov to ide

O koncepte Smart Cities sme sa podrobne venovali v článku TU. Pojem „smart city“ vystihuje život mesta či obce v tom, že mestské problémy je vhodné riešiť inteligentne. Nielen z ekonomického hľadiska ako takého.

„Žijeme vo vidieckej krajine, v ktorej je 2938 samospráv. Až 96 percent z nich sú dediny. Mnoho zo samospráv sa nachádza v pohraničných oblastiach a preto sa obyvatelia týchto obcí pýtajú, prečo niektoré služby fungujú u susedov lepšie. Čo je pozitívne, viac ako polovica starostov vie, čo predstavuje koncept smart a 75 percent z nich má podľa nich prínos pre modernizáciu,“ vysvetľuje Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ako dodáva, prístup miest k ekológii, spôsob parkovania, kamerové systémy či bezpečnosť vnímame tak, že sú lepšie v zahraničí ako u nás.

Podľa Kaliňáka si život v duchu inteligentného mesta vyžaduje aj gazdovský rozum. Žiť technológiami nestačí, ak ich nevieme efektívne využívať. Ako príklad uvádza malé okresy.

„Ak má napríklad malý okres do 25 obcí, riešením je spoločný tender na verejné osvetlenie a nie to, že každá obec si to obstaráva sama. Alebo stačí inteligentne využiť stĺpy na kamerový systém, fotovoltaiku či informačné tabule,“ hovorí Kaliňák.

Mestá idú do toho

Príkladov z praxe je niekoľko. Mesto Nitra chce konceptom Smart City do roku 2030 dosiahnuť 30-percentný pokles emisií skleníkových plynov. Banská Bystrica stavila na pilotnú prevádzku inteligentných pouličných lámp, meteostaníc a nabíjačiek elektromobilov.

Na úrade Bratislavského samosprávneho kraja vznikne Inštitút regionálnej politiky Bratislavského kraja. Vytvorenie analytickej jednotky je súčasťou podmienok poskytnutia eurofondových zdrojov v rámci výzvy „Inteligentný a lepší samosprávny kraj“, ktorej cieľom je budovanie a implementácia smart riešení, smerujúcich ku skvalitňovaniu životných podmienok v regióne. Predloženie žiadosti o príspevok pre projekt SMART región Bratislava v piatok 20. septembra schválili poslanci BSK.

V oblasti mobility si už viaceré mestá zaumienili zvýšiť atraktívnosť MHD a zaviesť systémy zdieľaných bicyklov (bikesharing).

Medzi mestá, ktoré sa rozhodli využívať inteligentné technológie a služby na zlepšovanie života svojich obyvateľov, sa v nedávno zaradili Žilina a Lučenec, ktorí sú novými členmi platformy Smart Cities klubu. Vstup avizujú už aj Levice.

Riešením sú/budú eurofondy

V programovom období na roky 2021 – 2027 má ísť pre Slovensko 13,4 miliardy eur. Časť pôjde aj na projekty zamerané na Smart Cities, čiže tento koncept bude to, na čo by sme do roku 2030 mali naskočiť. Aby sa v spleti aktivít, ktoré by z eurofondov mohli byť financované vyznali, štát zriadil pre nich webovú stránku.

„Medzi výzvami sa napríklad objavilo aj e-parkovanie pre osoby ŤZP. Je to veľmi senzitívna záležitosť a vymyslela sa práve na riešenie zneužívania parkovacích preukazov, aby to bolo interaktívne a sú tam aj prvky umelej inteligencie,“ uviedla Denisa Žiláková, generálna riaditeľka Sekcie centrálny koordinačný orgán Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Výzvy sú stále v hre. Rezort hospodárstva aktuálne vyčlenil viac ako jeden milión eur na podporu smart city projektov, ktoré by mali pomôcť zlepšiť život v slovenských mestách.

Ide o dotáciu na podporu malých a stredných podnikov pri zavádzaní inovatívnych riešení v mestách. Ministerstvo tak nadviazalo na minuloročnú priamu podporu, v rámci ktorej bolo prerozdelených takmer 500-tisíc eur. Žiadosti je možné predkladať do 4. októbra.

Rozdielom v porovnaní s doterajšími schémami, ktoré realizuje rezort v tejto oblasti, je spolupráca medzi podnikmi a mestami. Týmto spojením, ktoré je založené na vzájomnej dohode, sa rezort snaží o lepšie využitie verejných zdrojov.

Ilustračné foto, pixabay.com

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM