Mário Hudák Regióny

Alfou a omegou je strava

Antónia Mačingová: Počúvajme svoje telo

Ilustračný obrázok k článku Alfou a omegou je strava
Zdroj: Bardejovský Reportér

Antónia Mačingová: Počúvajme svoje telo

Jasno v hlave a poriadok na tanieri, hovorí známam autorka a výživová poradkyňa. Jej systém stravovania pomohol tisícom žien aj mužov. Jej knihy majú podtituly: Ako dosiahnuť silu, zdravie a vitalitu, Zdravá krv – Harmónia zdravia, krásy a vitality, Prestaňme diétovať – naučme sa jesť. Tvrdí, že ak by lekári chceli, vedeli by liečiť aj stravou a že by sme sa mali vrátiť znova naspäť k pôde. Antónia Mačingová fotila v Bardejove kalendár receptov.

Čo vás znova priviedlo do Bardejova?

V Bardejove som preto, lebo je tu spoločnosť, ktorá varí pre časť Slovenska moju stravu, podľa receptov, ktoré som zostavila a odporúčam ju viac ako 20 rokov.

Na čom je postavená vaša kuchyňa?

V tejto strave sú suroviny bežne dostupné v obchodnej sieti, ja som len vypracovala určitý princíp na skladanie a kombináciu stravy. Tým, že napríklad naša pôda je už chemicky ošetrená, nemá dostatočný počet minerálov. Napriek tomu, že sú potraviny a suroviny objemné, nie sú nutrične hodnotné. Nevhodný výber stravy, slabý pitný režim, kyslé dažde a stres spôsobujú, že naše telo namiesto toho, aby malo dostatok energie z potravy práve naopak, vydáva svoju vlastnú energiu, aby odbúralo toxíny prijímané touto stravou pri bežnom spôsobe stravovania.

Dá sa to nejako riešiť?

Ja som urobila to, že som vybrala isté druhy potravín, ktoré doplňujú telu potrebné živiny a kombinácia potravín a jedál potom nie je taká, aby odčerpala ešte aj tie minerály, ktoré v tele zostali. Predstavte si presýpacie hodiny. Táto strava vytláča všetko zlé z tela von a dopĺňa všetko to, čo telo potrebuje. Stále nechápem, prečo sa z môjho stravovania zaužívalo len 28 dní a potom sa ľudia vracajú k pôvodným, častokrát zlým návykom. Stále hovorím, že to nie je len o tých 28 dňoch. Tieto dni sú iba začiatok, aby si telo zvyklo na iný režim. A keď sa po jej skončení vrátite k pôvodným stravovacím návykom, logicky sa vrátite aj k problémom, ktoré ste si chceli touto stravou riešiť. Krátkodobo to jednoducho nefunguje.

Ako ste sa dostali k zostavovaniu receptov?

Bola som pacientka, ktorá mala užívať lieky do konca života. Už 20 rokov ale židne lieky neberiem, lebo som si urobila v tele poriadok. Zistila som, že moja strava neutralizuje účinok istých aminokyselín, ktoré poškodzujú bunky. Tieto aminokyseliny vznikajú klasickým spôsobom stravovania. Potom vznikajú civilizačné choroby a obezita. A zvlášť zdôrazňujem, že ľudia vôbec nedodržujú pitný režim. Náš organizmus je zložený z 80 % vody, pokiaľ ho nedodržia, robia si problém. Voda je čistiť, ktorý vynáša z tela odpad. Lymfatický systém, ktorý má na starosti vylučovanie škodlivín z tela potom nefunguje, lebo nemá hnací motor.

Takže ste sa začali liečiť sama len stravou?

Pred niekoľkými rokmi som navštevovala alergiológiu a zisťovali čo všetko nemôžem užívať. Raz to bolo to, iný krát zase ono, čo bolo spúšťačom alergických reakcií. Zostali asi tri druhy potravín, na ktoré som nebola alergická. Napokon vznikol problém, že lekári nevedeli či ma majú hospitalizovať, alebo si mám nosiť pri sebe pohotovostný balíček. Povedala som si nie, to nie je možné, aby zo mňa robili pokusného králika. A začala som to robiť inak. Po roku nastalo zlepšenie a to tak výrazné, že lekárka sa pýtala, či som bolo na výmenu krvi. Keď natrvalo zmeníte nejaké veci, zmení sa aj výstup.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Východná medicína hovorí, že ľudia sa najprv majú liečiť tým, čo jedia.

Určite je to tým. V každej mojej knihe sú recepty zostavované tak, aby hlavne nemali pre telo devastačný účinok. Aby chutili a vyzerali ako bežné jedlo. Je to v podstate princíp delenej stravy. Počas celého dňa môžete striedať sacharidy, bielkoviny, ale nie v rámci jedného jedla. Alfou a omegou všetkého je strava.

Čo si myslíte o množstve stravy? Treba jesť dostatočne alebo malé dávky a častejšie?

Je to individuálne. Pán Boh nśm dal na výber toľko potravín a nie bezúčelne. Niektorí tréneri hovoria jedzte päť krát v malých porciách a nie je to dobré. U mnohých sa potom vytvára žalúdočná kyselina. Nie každý trávi rovnako. Tak ako kyseliny odčerpávajú minerály z pôdy, to isté platí aj pri ľudskom tele. Ľudia nemajú pozerať to čo je na internete, čo je niekde predpísané, každý by mal hlavne počúvať svoje vlastné telo a vnímať ako reaguje, ako sa po tom-ktorom jedle cíti.

Veľká diskusia prebieha ohľadom dovezených potravín. Čo si myslíte vy? Máme dnes na Slovensku k dispozícii kvalitné potraviny?

Dlhodobo zastávam teóriu podporovania našich pestovateľov a chovateľov, lokálnych farmárov. Viac sa sústrediť na to, aby sme začali kvalitne a menej jesť. Príde mi nelogické, aby sme jedli niečo, čo dozrieva cestou k nám v nejakých kamiónoch. Pritom sme agrárna krajina, ktorá je schopná si dopestovať naozaj všetko, čo potrebujeme. Vždy sme mali a máme kvalitnú pôdu, vieme si dochovať svoj dobytok. Nie dovážať zlé mäso z Brazílie či Ameriky, kde sú tie chúďaťa zvieratá chované napríklad na sóji. Mnohým mladým mužom, ktorí sa dajú na konzumáciu takýchto steakov začnú rasť prsia ako dievčatá dospievajú v nižšej vekovej kategórii. Sója totiž obsahuje fytoestrogény (Fytoestrogény, z gréckeho slova phyton – rastlina, sú prirodzene sa vyskytujúce rastinné zlúčeniny, ktoré sú štrukturálne a funkčne podobné estrogénom – ženským/samičím pohlavným cicavcov – pozn. redakcie)

Takže podľa vás sa musíme vrátiť späť k pôde.

Spomenula som si na svoju starú mamu, lebo to bola múdra žena a všetky tie múdre rady mám od nej. Nemala akademický titul a vedela vyliečiť ľudí v dedine, pretože používala zdravý sedliacky rozum. Áno, mali by sme sa vrátiť sa k obrábaniu pôdy a chovať dobytok. Vytvorilo by sa viac pracovných príležitostí, mali by sme kvalitné a hodnotné produkty. Pokiaľ sa budeme ticho spoliehať sa na to, že budeme doma sedieť nebudeme nič robiť, len poberať príspevky a kritizovať, tak sa nikam nepohneme.

Kde ste sa v rámci tých dvadsiatich rokov posunuli?

Potom, čo som na začiatku zostavila základný jedálniček na 28 dní, som mala veľmi dobrú spätnú väzbu, lebo ľudia chápali, čo majú dodržiavať vrátane pitného režimu. Začali mi písať, že chronické choroby sa im začali upravovať. Diabetikom sa napríklad upravila glukóza v krvi. Nikdy som nevedela, čo spôsobuje to, že moja strava má taký fenomenálny účinok a pred mesiacom som si vypočula jedného českého lekára, ktorý hovoril o tom, že lieči rakovinu vitamínmi radu B (B6, B9, B12). Zvlášť hovoril o B9 – kyseline listovej, ktorá je geniálna a je to práve ona, čo neutralizuje nevhodné aminokyseliny a dostáva ich z tela sa vonku. A predstavte si, že základ mojej 28-čky je cvikla a brokolica. Práve v cvikle je B9-ka obsiahnutá najviac. Je to silný antioxidant, zabraňujúci oxidácii buniek. Myslím si, že určitých chrôb sa dá zbaviť veľmi ľahko. Peniaze, ktoré sa použijú na lieky, by sa dali prerozdeliť napríklad medzi matky na rodičovských dovolenkách a dôchodcov.

Myslíte, že lekári by vedeli liečiť stravou, keby chceli?

Keby chceli, tak by vedeli. Myslím si, že farmaceutická loby je silná a aj lekári sú len ľudia, za to sú platení a z toho žijú. Nehovorím, že všetci, Bože chráň. Mám priateľov lekárov, ktorí sú naozaj čestní. Ktorí všetko to, čo vedia a vidia u pacientov ako prospešné, odporúčajú ďalej. Písala mi pani doktorka z Popradu, že organizuje seminár pre všeobecných lekárov a je potešená, že môže prezentovať moju stravu aj ako workshop. V Bratislave tiež organizovala takéto stretnutie lekárov a bola hrdá, lebo mnohí o mne vedeli. Zúčastnili sa tam aj kapacity z Karlovej univerzity a stravu odporúčali ako prospešnú a priaznivú. Stále máme nádej, aby sme sa konečne prebrali.

Píšete knihy, zostavujete recepty, prdnášate. Čomu sa venujete teraz?

Pripravujem kalendár a s tým súvisí aj nie jednoduché vytvorenie receptu tak, aby bol vyvážený a prospešný. Mávam prednášky po celom Slovensku a v Česku. Mojim cieľom nie je presviedčať ľudí, ale diskutovaťo tom, čo ich trápi. Otázkami a odpoveďami sa dopracujú k tomu, že niečo pochopia. Keď im niekto niečo len prednáša a o niečom ich presviedča, tlačí do svojej pravdy, tak to vôbec nemá význam. Som radšej, keď sa začneme rozprávať aj pre a proti a napokon nájdeme východisko. Pre človeka je to zrozumiteľné a vie prečo chce zmeniť stravovanie. Keď chceme vystúpiť z nejakého kruhu problémov, tak je potrebné z neho vybočiť, lebo potom sa stále budeme točiť v tom istom kruhu.

Koľko receptov máte za sebou?

Vyšli mi tri knihy „Najedztete sa do štíhlosti I,II a III“. Je tam asi 250 receptov. Fungujú aj ako návod, ako by ženy mali pre svoju rodinu zostaviť prospešný recept. Stále hovorím, že nededíme chorobu a nadváhu, ale stravovacie návyky a myšlienkové vzorce získané doma v maminej kuchyni. Pokiaľ chceme zmenu, musíme to začať robiť inak. Nechcem, aby boli ľudia závislí na mojich knihách. Chcem ich iba naučiť, aby boli nezávislí.

Ako sa stravujete vy? Čo máte rada?

Cviklový šalát. Cviklu milujem.

Doktor Hnízdil z Česka vníma chorobu ako informáciu o tom, že organizmus nám chce niečo povedať a tvrdí, že je to dosť aj o psychike. Má psychika vplyv na stravu a opačne?

Dr. Hnízdil má triezve a múdre názory. Keď komunikujem so ženami a píšu mi o svojom probléme, viem presne identifikovať či ide o psychický problém, čo im v tele nefunguje a kde asi môže byť problém. Pokiaľ v hlave riešite stále ten istý stres, nejaký psychický problém, tak sa zaťaží určitý orgán, na ktorom sa to celkom isto prejaví. Ukáže nám, čo nerobíme správne. Prvých 28 dní mojej stravy má vlastne diagnostický charakter. Prišla som na to, keď mi začali písať ženy, že ich napríklad začal bolieť žlčník, črevá a postupne sme prichádzali k tomu, čo sa e odohráva v ich hlave. Tradičná čínska medicína platí podľa mňa úplne a na sto percent. Málo ľudí o tom vie, že telo s ním komunikuje. Len sa naučiť počúvať seba a začať robiť veci inak. Jednoducho platí, že keď chcete robiť rýchlu zmenu, je potrebné robiť veci opačne.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM