Politika

Boris Kollár hovorí o zatvorení hraníc. Ako sa to dotkne pendlerov?

Hosťom diskusnej relácie TA3 bol aj predseda parlamentu Boris Kollár. Vyjadroval sa k viacerým aktuálnym témam.

Ilustračný obrázok k článku Boris Kollár hovorí o zatvorení hraníc. Ako sa to dotkne pendlerov?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Komentoval tiež jednu z najväčších tém súčasných dní – oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Rozhodnutie súdu môže naštartovať procesy v spoločnosti a zosilniť tlak verejnosti na očistu justície, prokuratúry a polície,“ uviedol predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina). Dodal, že hoci ľudsky ho verdikt prekvapil, rešpektuje ho.

Špicľovanie?

Vysvetľoval aj svoj postoj k novele zákona o elektronických komunikáciách, ktorú po vetovaní prezidentkou opäť parlament schválil. Podľa neho je to zákon, ktorý má chrániť ľudí. Načrtol, že pochybnosti o špicľovaní by možno odstránil celoeurópsky systém. Jednotlivé štáty by tak nemuseli zavádzať vlastné aplikácie.

Zatváranie hraníc

V súvislosti s narastajúcim počtom nakazených koronavírusom sa vyjadril aj k plánovaným opatreniam.

„Zatváranie hraníc je úplne posledná možnosť,“ uviedol Boris Kollár. Dodal, že o tom diskutoval aj na minulotýždňovom zasadnutí Slavkovského formátu v Rakúsku. Aj pri zatvorených hraniciach s Rakúskom by podľa Kollára mal byť umožnený presun pendlerov a opatrovateliek.

Zavedú sa celoplošné opatrenia?

V momente, keď bude prípadov nákazy COVID-19 pribúdať toľko, že hygienici nebudú schopní dohľadávať kontakty, budeme musieť nasadiť celoplošné opatrenia. Premiér Igor Matovič (OĽANO) to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Rozhodujúci teda nemá byť počet prípadov, ale výskyt komunitného šírenia. Budúci týždeň plánuje zúčastniť sa aj na zasadnutí pandemickej komisie.

V niektorých okresoch sprísnili

V okresoch Bratislava, Senec a Pezinok sa od nedele (6. 9.) do 30. septembra zakazuje organizácia hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb alebo v interiéri nad 250 osôb.

Dovolená nie je ani organizácia akcií v čase od 23.00 do 6.00 h, výnimkou sú svadby do 150 osôb. Zakázané budú aj návštevy v nemocniciach a interiéroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti.

Vyplýva to z opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, ktoré vydal v súvislosti so zhoršenou epidemiologickou situáciou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM