Lucia Koscelníková Regióny

Hrubá Bašta bude otvorená celý rok

O novom bardejovskom „kultúrnom dome“ sme sa krátko porozprávali s dušou a šéfom Different-u, Ferom Maxinom

Ilustračný obrázok k článku Hrubá Bašta bude otvorená celý rok
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Different je občianske združenie, ktoré vzniklo v Bratislave. Vtedy tam Fero Maxin študoval psychopédiu, odbor špeciálnej pedagogiky, ktorý sa zaoberá rozvojom, výchovou, vzdelávaním a vyučovaním mentálne postihnutých detí. Po absolvovaní vysokej školy sa rozhodol ešte pár rokov tam ostať a pracovať s autistami. Vedel však, že sa v Bratislave neusadí navždy. Vyrastal v Bardejove, hlavne na alternatívnej kultúre. Jeho cieľom bolo organizovanie kultúrnych podujatí, pretože podľa neho ide vždy hlavne o komunitu.

Päť rokov v Bašte

Združenie Different fungovalo najprv po všelijakých kluboch, ktoré boli k dispozícií v meste. Išlo o rozličné akcie, koncerty, o vytváranie priestoru pre stretávanie sa ľudí v rámci kultúry. Konali sa v rozličných historických budovách, aj nehistorických priestoroch. Lenže tie priestory niekomu patrili a občianske združenie si muselo zvykať na to, že všade platia iné podmienky. Po pár rokoch sa presťahoval do Bardejova, kde spoznal ďalších mladých členov, ktorý chceli kvalitnú kultúru.

Celá agenda chcela vlastný priestor, kde by mohli organizovať rozličné akcie. Mali vytypovanú vojenskú kinosálu v budove starých kasární. Napriek petícii, aby sa tento areál využíval ako priestor pre rôzne projekty, vyhralo Tesco. Ako prvý priestor im mesto Bardejov ponúklo budovu bývalej psychiatrie, ktorá sa bude v blízkej dobe prerábať. Museli by si však danú budovu kúpiť. Ďalšou možnosťou pre realizáciu akcií bola Hrubá bašta.

„Mesto zvyklo túto budovu stále na obdobie desať rokov dávať do prenájmu. Za tých desať rokov sa nájomníci snažili nájsť rôznych investorov, aby spoločne dokázali Baštu zveľadiť. Chceli z toho urobiť reštauráciu, dokonca aj hotel. No nakoniec od toho investori ustúpili a projekty neuspeli. Budova, kde nebola zavedená elekrina, voda, odpad a kde sa nedokázalo udržať teplo, bola veľkou výzvou pre Different,“ spomína Fero Maxin.

Different mestu ročne platí symbolické jedno euro za prenájom, ale investície na zveľadenie a infraštruktúru si už museli zadovážiť sami. Organizovali rôzne akcie a podujatia na vyzberanie peňazí. Pomáhali im aj dobrovoľníci s rôznymi zručnosťami, a tak budovu postupne opravili.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Celoročne a s kaviarňou

„Občianske združenie má Kultúrno komunitné centrum Bašta, ako sme ho nazvali, v prenájme už piaty rok. Doteraz sa však využívala len od jari do jesene. Momentálne je Bašta pripravená na celoročné fungovanie. Nedávno sme pridali aj elektrické ohrievače, ktoré budú v Bašte udržiavať teplo aj počas zimných mesiacov,“ vysvetľuje šéf Differentu.

Bašta funguje ako komunitné centrum, kde sa celoročne budú konať koncerty, výstavy, kino, detské vystúpenia, aj divadelné predstavenia. Rôzne kultúrne podujatia, ale aj ekologické akcie a workshopy.

Otvorenie Bašty, s bohatým celodenným programom, bolo v nedeľu 30. apríla. O 16.00 bolo detské divadlo Babadlo. O 17.30 premietanie súčasného slovenského animovaného filmu Virvar. Vyvrcholením bolo vystúpenie Chiki Liki Tu-a o 20.00. Spri­evodným programom bol retro-cyklistický pelotón a tým aj otvorenie bardejovskej cyklosezóny. A počas celého večera hral DJ Rozoberto svoje chill-out tóny.

„Bašta v nedeľu naozaj praskala vo švíkoch, ľudia sa bavili do skorých ranných hodín. Komunitné centrum má dvere otvorené po celý rok. Môžete sa tešiť na zaujímavé trávenie voľného času v našej historickej budove,“ dodáva Fero Maxin.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM