Aktualizované MI Zo Slovenska

Kollárove nočné návštevy žien vyvolali spor: Keď sa personál ozval, vraj im hrozili výpoveďou!

Predseda parlamentu priznal, že za ním do nemocnice chodia ženské návštevy, a to aj v noci. Podľa denníka Sme sa Kollárove priateľky hádajú so sestričkami a údajne nenosia rúška.

Ilustračný obrázok k článku Kollárove nočné návštevy žien vyvolali spor: Keď sa personál ozval, vraj im hrozili výpoveďou!
Zdroj: Facebook.com/Boris Kollar

Boris Kollár leží už mesiac po ťažkej autonehode v Nemocnici sv. Michala v Bratislave. Hoci v slovenských nemocniciach platí zákaz návštev kvôli pandémii koronavírusu, pre predsedu parlamentu platia iné pravidlá. Navštíviť ho mali koaliční partneri a pravidelne za ním chodia aj jeho ženy.

Sestričky sa sťažujú

Informáciu o ženských návštevách Borisa Kollára priniesol denník Sme. Píše, že za ním chodia aj o druhej v noci a údajne to vyvoláva konflikty.

„Sestrám sa nepáči, že za Kollárom chodia hocikedy, napriek zákazu návštev v nemocnici, narúšajú ich súkromie a požadujú od nich veci, ktoré nie sú v ich pracovnej náplni,“ uvádza denník.

Odvoláva sa pritom na viacerých zdravotníkov nemocnice, ktorí sa rozhodli zostať v anonymite. Na návštevy prominentného pacienta sa vraj sestričky nemôžu ani sťažovať.

„Keď sa proti tomu ohradili, vedenie nemocnice im vraj pohrozilo výpoveďami a siahlo im na vianočné odmeny,“ uviedli pre denník Sme dvaja zdravotníci nemocnice.

Ešte vážnejšie však vyznieva informácia, že „dámske návštevy nedodržiavali žiadne pravidlá a po oddelení chodili bez ochranných prostriedkov,“ uviedla pre Sme jedna zo sestier. Oficiálne potvrdiť všetky tieto obvinenia sa zatiaľ nepodarilo.

Je to v poriadku

Boris Kollár svoje návštevy obhajuje tým, že je hospitalizovaný v samostatnom trakte pre ústavných činiteľov, ktorý je oddelený od bežných pacientov.

Pre denník Plus jeden deň vysvetlil, že všetko je podľa neho úplne v poriadku. „To nie sú ženské nočné návštevy. Ja si tu nevyhadzujem z kopýtka. Proste som sa dohodol s 3 – 4 najbližšími, ktorí sa o mňa 24 hodín starajú a majú podelené služby. Pri mne je vkuse niekto,“ uviedol pre denník B. Kollár.

Jeho ženy sa vraj o neho starajú namiesto sestier, aby ich nemusel otravovať. „Nemusia nič robiť,“ dodal na adresu zdravotníckeho personálu v rozhovore pre Plus jeden deň.

Vyjadrenie nemocnice

Stanovisko generálneho riaditeľa Nemocnice sv. Michala k medializovaným informáciám ohľadom hospitalizácie predsedu NRSR Borisa Kollára:

Aktualizované 19:30 Predseda parlamentu, p. Boris Kollár leží na nadštandardnej izbe, ktorá je prioritne určená pre vládnych činiteľov, nakoľko spĺňa bezpečnostné kritériá pre pacientov, ktorých hospitalizácia si vyžaduje špeciálne režimové opatrenia. Izba sa nachádza na poschodí, kde sú aj lôžkové oddelenia, má však samostatný prístup so samostatným výťahom, schodiskom a stavebne je odčlenená od oddelenia.

Tento trakt poskytuje priestor pre ochranku, návštevy, službukonajúce sestry a zázemie nemocničnej izby. Službukonajúci personál sa nestretáva s personálom ani pacientami na lôžkovom oddelení, samostatnou chodbou chodia aj návštevy. Izba je ponúkaná aj v komerčnom cenníku Nemocnice sv. Michala ako nadštandardná izba za príplatok 20 Eur na deň.

V prípade, že nie je využívaná vládnymi predstaviteľmi je plne dostupná pre ktoréhokoľvek pacienta, ktorý si takúto hospitalizáciu uhradí.

V Nemocnici sv. Michala platí zákaz návštev od 14.júla. Výnimku môže udeliť primár oddelenia alebo ošetrujúci lekár, ktorý zváži všetky podmienky na vydanie takéhoto povolenia.

Pán Kollár ošetrujúceho lekára o svojich návštevách informoval a pri všetkých musela byť dodržaná podmienka prísnych protiepidemio­logických opatrení.

O slovnom konflikte medzi pánom Kollárom a vrchnou sestrou oddelenia som bol informovaný pánom Kollárom. Bola pri tom prítomná aj námestníčka pre ošetrovateľstvo. Nasledujúci deň som si vypočul aj stanovisko vrchnej sestry oddelenia. Vyčítal som jej neprofesionálny prístup správania sa k pacientovi a vzhľadom na informácie, ktoré som mal, by som postupoval rovnako aj v prípade, ak by nešlo o p. Kollára, ale o akéhokoľvek iného pacienta.

Námestníčku som zároveň požiadal, aby celý prípad uzavrela a rozhodla o vyvodení dôsledkov. Písomný zápis z jej pohovorov s personálom, ktorý mi následne predložila, bol uzavretý napomenutím zdravotných sestier, podľa ktorého ich správanie sa nebolo v súlade s etickým kódexom zdravotníckeho pracovníka.

Tvrdenia, že vrchná sestra bola prepustená, alebo sa jej prepustením hrozilo, rovnako ako informácie o tom, že niekto na základe uvedeného rozhodol o nepridelení odmien danému personálu, sa nezakladajú na pravde.

O odmenách pre zdravotnícky personál sa ešte len bude rozhodovať. Každé oddelenie dostalo určitý objem financií, ktoré medzi zamestnancov rozdelí primár oddelenia. Odmeny dostanú zamestnanci v decembrovom výplatnom termíne spolu s výplatou.

Po dnešnom rozhovore s pánom Kollárom sme sa dohodli, že vzhľadom na to, že je jeho zdravotný stav natoľko dobrý, že si už nevyžaduje ďalšiu hospitalizáciu na lôžku, bude zajtra prepustený do domácej liečby.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM