Aktualizované Zo Slovenska

Ľudia sú nedisciplinovaní, v hre je nočný ZÁKAZ vychádzania

Počty úmrtí v súvislosti s koronavírusom sú vysoké, rovnako aj počty nakazených či hospitalizovaných. Niektorí ľudia nerešpektujú nariadenia, preto je v hre nočný zákaz vychádzania.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sú nedisciplinovaní, v hre je nočný ZÁKAZ vychádzania
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Minister práce Milan Krajniak v relácii RTVS O 5 minút 12 potvrdil, že v hre je aj zákaz vychádzania v nočných hodinách.

Nočný zákaz vychádzania

„Asi sa budeme snažiť zaviesť nejaký limit vo večernej hodine, pretože na tej debate s odborníkmi padlo, že jedno z najväčších ohrození je, že najmä vo večerných hodinách v spojitosti s konzumáciou alkoholu je jedno z najväčších epidemiologických rizík,“ povedal minister.

Podľa predbežných scenárov by mal v čase od 20:00 do 01:0 hod. byť zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

Krajniak tiež uviedol, že potvrdenia od zamestnávateľa pre ľudí, ktorí chodia do práce či školy, by mali byť konkrétnejšie. Malo by na nich byť presné miesto a čas výkonu práce. „Aby sa to dalo skontrolovať,“ do­dal.

V uliciach pravdepodobne bude od pondelka tiež viac policajtov a vojakov. Krajniak takisto naznačil, že zrejme nebude povolené cestovať do prírody s negatívnym testom mimo okresu po celom Slovensku.

Úvahy o vypnutí krajiny v prípade, že by opatrenia nezabrali do určitého času, však odmieta.

Sprísnené kontroly na hraniciach

Medzi návrhmi nových opatrení sa podľa Krajniakových slov nachádza aj zavedenie štátnej karantény, pričom on presadzuje, aby sa nečakalo na aplikáciu na e-karanténu, ale aby sa to zaviedlo hneď. Ako zdôraznil, ministri za Sme rodina súhlasia s 90 % opatrení z tých, ktoré unikli na verejnosť. „Naše pripomienky boli formulačné, nie zásadné,“ uzavrel minister.

Minister je takisto za sprísnenie kontrol na hraniciach, za liečbu zatiaľ nehospitalizovaných nakazených ľudí a za povolenie všetkých liekov i vakcín, ktoré sú experimentálne, ale môžu pomôcť. „A poslednou vecou je, samozrejme, trasovanie,“ uzavrel minister s tým, že nasadených na to je 600 vojakov, pričom on si myslí, že ak je to potrebné, bolo by vhodné zaplatiť aj súkromné call centrum, aby trasovanie prebiehalo lepšie.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM