Monika Hanigovská Magazín

Morská biologička je medzi žralokmi ako doma: Jednoduchá FINTA a prestanú si vás všímať!

Andriana Fragoleová má za sebou veľké množstvo ponorov so žralokmi. Svoje bohaté skúsenosti s nimi zhrnula do niekoľkých rád v prípade priameho stretu s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Morská biologička je medzi žralokmi ako doma: Jednoduchá FINTA a prestanú si vás všímať!
Zdroj: instagram.com/andriana_marine

Žraloky naháňajú hrôzu a budia rešpekt. Krvavý útok žraloka tigrovaného na mladíka v egyptskom letovisku Hurgada zneistil množstvo dovolenkárov a milovníkov vodných radovánok.

No morská biologička Andriana Fragoleová sa za nimi bežne potápa. Napriek tomu, že okolo nej tesne prechádzajú a vedia o jej prítomnosti, mladej žene venujú len krátku pozornosť. Biologička prezradila tipy, čo (ne)robiť pri stretnutí s nimi a zároveň opísala, ako žraloky vnímajú ľudí.

Nikdy okolo seba nešpliechajte

Aj keď vám vaše podvedomie vraví, aby ste sa dali na útek alebo začali rýchlo plávať preč, nerobte to. Neskúšajte to vtedy, ak ste viac ako niekoľko mávnutí od brehu. Žralok je rýchlejší ako plavec, špliechaním len zbytočne priťahujete jeho pozornosť a zvedavosť. „Prečo je špliechanie a útek pred žralokom zlý nápad? Keď sa špliechaš, vyvolávaš dojem, že si zranený, a keď chceš odplávať, vyzeráš ako korisť,“ vysvetlila Fragoleová na Instagrame.

„Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, ak sa nemôžete dostať z vody, je presvedčiť žraloka, že ste predátor, stávate sa pre neho menej zaujímavým. V prípade priblíženia je pohľad na žraloka a postoj čelom k nemu ten najlepší spôsob, ako ukázať, že ste ďalším dominantným predátorom vo vode,“ pripomenula morská biologička.

Čo ešte robiť pri stretnutí so žralokmi? Nájdete na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM