Daša Jeleňová Regióny

Návštevnosť múzeí v Prešovskom kraji výrazne vzrástla

Šarišské múzeum v Bardejove obsadilo druhé miesto.

Ilustračný obrázok k článku Návštevnosť múzeí v Prešovskom kraji výrazne vzrástla
Zdroj: Ilustračné foto

Múzeá a galérie v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja majú za sebou úspešný rok. Hrady, skanzeny, expozície a výstavy prilákali vlani 431-tisíc návštevníkov.

Rebríček vedie Ľubovnianske múzeum

V Prešovskom kraji si prvenstvo obľúbenosti v roku 2017 udržalo Ľubovnianske múzeum. Hrad a expozíciu ľudovej architektúry si rekordne prišlo pozrieť takmer 195-tisíc návštevníkov. Je to o vyše 10-tisíc ľudí viac ako v roku 2016. V posledných rokoch prešiel hrad rozsiahlymi rekonštrukciami.

Okrem barokového kaštieľa je takmer celý obnovený. Z roka na rok ponúka atraktívnejšie prehliadky i podujatia. Najvyhľadávanejšou akciou vlani bolo veľkolepé zinscenovanie Mierového stretnutia kráľov na hrade Ľubovňa. Videlo ho takmer 6-tisíc divákov.

Druhé je Šarišské múzeum v Bardejove

Dvojkou v návštevnosti je už stabilne Šarišské múzeum v Bardejove. Jeho umelecko-historické a prírodné zbierky prilákali vyše 55-tisíc návštevníkov. Je to o 4-tisíc viac ako v roku 2016. Nepochybne sa pod priaznivú bilanciu jedného z najstarších múzeí na Slovensku podpísala aj obnova dvoch objektov, ktoré sú zároveň národnými kultúrnymi pamiakami. Obnovou prešiel Meštianský dom na Radničnom námestí, kde je uložená vzácna expozícia Ikony, a Meštianský dom na Rhodyho ulici.

Záujem návštevníkov vzrástol aj v Múzeu v Kežmarku – jediný mestký hrad na Spiši. Prezentuje sa meštianskou bytovou kultúrou a historickými vozidlami. Zaujal aj mnohými výstavami a sériou podujatí venovaných rodine Thököly, či divadelnými predstaveniami Krvavé dejiny. Kým jeho bránami v roku 2016 prešlo 41,5-tisíc ľudí, v nasledujúcom roku to to bolo 46-tisíc.

Nová éra pre Tripolitanu

Novú éru začalo vlani písať múzeum troch miest – Krajské múzeum v Prešove so svojimi pobočkami v Hanušovciach nad Topľou a Stropkove. Celková návštevnosť tzv. Tripolitany vlani dosahovala hranicu 45-tisíc, čo je o takmer 16,5 tisíc viac ako predvlani.

Polepšilo si aj Vihorlatské múzeum v Humennom, ktoré v roku 2016 evidovalo 32-tisíc a vlani už takmer 40-tisíc vstupov. Mierne stúpol záujem o Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré predvlani zaznamenalo takmer 15-tisícovú návštevnosť, a o rok neskôr o tisícku viac.

Najmenší záujem bol o Podtatranské múzeum v Poprade, ktoré je už tretí rok uzatvorené pre rozsiahle rekonštrukčné práce a funguje len expozícia v Spišskej Sobote.

Trojmiliónová investícia

V rámci galérii eviduje nárast návštevnosti len Tatranská galéria v Poprade. Vďaka výstavným počinom, prednáškam a umelecko-edukatívnym aktivitám si na svoje konto pripísala o 5,5 návštevníkov viac ako predvlani. Prilákala takmer 21-tisíc návštevníkov. Naopak pokles počtu milovníkov umenia, z trinásť na 11-tisíc, zaznamenala Šarišská galéria. Jej prevádzka je pre rekonštrukciu stále obmedzená.

V pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja je 26 kultúrnych zariadení. Okrem siedmich múzeí a dvoch galérií je v zozname sedem knižníc, 5 osvetových stredísk, 2 divadlá, 2 hvezdárne a planetáriá a jeden umelecký súbor.

Krajská samospráva v tohtoročnom rozpočte na ich fungovanie prerozdelila takmer 11-miliónov eur. Osobitnou kapitolou sú investície do viacerých historických pamiatok. Začatá je rozsiahla obnova Paláca Ľubomirských na hrade Ľubovňa, druhá etapa opravy Kežmarského hradu, oprava fasády objektov v Hanušovciach nad Topľou a komplexná rekonštrukcia Vily Rákoczi v Bardejovských Kúpeľoch.

Prešovský samosprávny kraj vyčlenil na tieto investičné akcie viac ako 3,1 milióna eur. V priebehu roka verejnosť čaká otvorenie nových expozícií v dvoch zrekonštruovaných objektoch – v Podtatranskom múzeu a v Šarišskej galérii.

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM