Mário Hudák Regióny

Nestačí UNESCO, musíme urobiť viac

Bardejov je už takmer 17 rokov zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Málokto však vie, čo táto skratka presne znamená.

Ilustračný obrázok k článku Nestačí UNESCO, musíme urobiť viac
Zdroj: TASR

Prvý májový piatok Bardejovské kúpele hostili dokonca medzinárodnú konferenciu tejto prestížnej svetovej organizácie. Témou bolo využitie značky UNESCO pre rozvoj udržateľného cestovného ruchu. Málokto však vie, čo táto skratka presne znamená. A málokto v meste tuší, ako sa dá so značkou UNESCO vybudovať kvalitný, úspešný a efektívny turizmus a cestovný ruch. Dovolíme si preto strohé vysvetlenie.

UNESCO, teda v angličtine „United Nations Educational, Scientic and Cultural Organization“ je Organizácia Spojených národov (OSN) pre vzdelávanie, vedu a kultúru. Jej kľúčovým dokumentom je Zoznam svetového dedičstva, ktorý zapisuje, katalogizuje a zachováva kultúrne a prírodné miesta mimoriadneho významu, ako spoločsné dedičstvo ľudstva. Vybrané lokality po celom svete môžu po zápise do zoznamu a po splnení určitých podmienok získať prostriedky z Fondu svetového dedičstva.

Bardejov aj Hervartov

Na Slovensku je sedem lokalít, ktoré sú na tomto zozname. Päť kultúrnych a dve prírodné. O zápise historického jadra mesta Bardejov, spolu s komplexom stavieb tvoria- cich židovské suburbium, rozhodol Výbor svetového dedičstva UNESCO na svojom 24. zasadnutí v austráls- kom Cairns 30. novembra 2000. Odvtedy prešlo mesto výraznými zmenami a Bardejovčania na obnovu pamiatok vynaložili viac ako tridsať miliónov eur. Historické jadro mesta Bardejov predstavuje ojedinelý súbor vysoko rozvinutého stredovekého mesta. Mestský pôdorys s pravidelným rozvrhnutím ulíc okolo trhového námestia je významným dokladom európskej civilizácie v 13.-14. storočí. Jeho koncept je zachovaný dodnes. Bardejovské meštianske domy majú svoj základ v prvej polovici 15. storočia, keď ich bolo v meste asi 500. Obkolesujú trhové námestie a predstavujú rozvinutú meštiansku kultúru, ktorú vyt- váralo mnohonárodnostné etnikum a multikultúrna spoločnosť. A len niekoľko kilometrov od Bardejova je ďalšia UNESCO lokalita. Rímskoka- tolícky kostol svätého Františka z Assisi v Hervartove, ktorý je spolu s ďalšími ôsmimi drevenými chráma- mi v slovenskej časti Karpatského oblúka, tiež súčasťou kultúrneho svetového dedičstva.

Zdroj: TASR

Drahokam v trezore

Architekt Giora Solar (70) je expertom Medzinárodného spoločenstva pre pamiatky a sídla (International Council of Monuments and Sites, ICOMOS) a odborníkom v oblasti Svetového kultúrneho dedičstva. Rodinné korene Giora Solara siahajú do bardejovského okresu. Jeho hodnotiaca správa a osobný postoj mali rozhodujúci podiel na tom, že Bardejov bol zapísaný do zoznamu svetového dedičstva. Žije v Izraeli, na Slovensko a do Bardejova sa pravidelne vracia. Zúčastnil sa aj nedávnej medzinárodnej konferencie. „Je pravda, že máte krásne námestie, naozaj krásne, ale aj Disneyland je tiež krásny. Vidím však problém v živote na námestí a v centre Bardejova. Zakaždým, keď sem prídem, zdá sa mi, že námestie dostatočne nežije. Niekedy bolo mesto obchodné centrum, na námestí fungoval trh. Otázka je, prečo to tak nie je dnes, a ako život do mesta znova vrátiť?" povedal nám pre jednej zo svojich posledných návštev Bardejova. „Máte tu drahokam, ale neviete čo s ním máte robiť. Zatiaľ ho máte v trezore, no mali by ste ho vytiahnuť a vystaviť. Samozrejme, nič sa nestane samo. Jedna vec je propagácia. Ale nestačí iba lokálny marketing. Musíte nájsť spôsob, ako prilákať viac turistov a ako ich prinútiť zostať v meste dlhší čas. Nestačí sa spoliehať iba na dobré PR alebo UNESCO. Musíte urobiť viac. Komunikovať, pripraviť zmysluplné akčné plány, starať sa. UNESCO by ste nemali chápať iba ako nejakú prestíž, ale hlavne ako príležitosť na ktorej je treba stavať a poctivo pracovať,“ dodal architekt.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM