Aktualizované Regióny

Zamestnanci strojárskej firmy sú nahnevaní: O takmer 200 eur menej na výplate! ZAVRÚ prevádzku?

Zamestnanci strojárskej spoločnosti Booster Precision Components v obci Beluša v Púchovskom okrese vstúpili vo štvrtok o 6.00 h do ostrého štrajku. Lenže, nové informácie nemusia veštiť nič dobré...

Zdroj: TASR

Štvrtkové predpoludňajšie rokovanie odborárov s vedením strojárskej spoločnosti Booster Precision Components v obci Beluša v Púchovskom okrese trvalo päť minút.

Nedohodli sa

K dohode nedošlo, zamestnanci pokračujú v ostrom štrajku minimálne do pondelka 14. júna. Ako informoval predseda Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Emila Machyna, vedenie spoločnosti predložilo odborárom návrh s tým, že do 14.00 h sa majú rozhodnúť, či ho akceptujú.

„Ľudia jasne povedali, že návrh neakceptujú. My chceme, aby boli splnené naše požiadavky. Zamestnávateľ síce súhlasil s navýšením mzdy o šesť percent, my žiadame aj o všetky tie bonusy, ktoré ľudia mali. Lebo takýmto spôsobom by išli s platom dole,“ skonštatoval Machyna.

Chcú byť slušne zaplatení

Ako dodal, zamestnávateľ nesplnil požiadavku na 13. a 14. plat, príplatky a kritériá na vyplácanie variabilnej zložky. „Ľudia išli domov, do práce nejdú ani v piatok (11. 6.), ani cez víkend. V pondelok o 8.00 h sa stretneme a dohodneme sa, aký bude ďalší postup,“ zdôraznil Machyna s tým, že zo svojich požiadaviek neustúpia.

„Ľudia sú nahnevaní a chcú mať postavenie ako vo fabrikách v Nemecku a Holandsku a chcú byť slušne zaplatení za svoju prácu. Myslím si, že si to zaslúžia, nepýtajú tak strašne veľa, aby to fabriku položilo. Manažment by mal zvážiť, či väčšiu škodu urobí štrajk alebo to, že ľuďom, ktorí pre neho pracujú, zdvihne mzdy,“ skonštatoval Machyna s tým, že výroba v spoločnosti je momentálne zrejme zastavená.

Požadujú zvýšenie základnej zložky mzdy o šesť percent, vyplatenie 13. a 14. platu, vyplácanie variabilnej zložky mzdy, vyplácanie motivačného bonusu a doplnkové dôchodkové poistenie. Reštriktívne opatrenia zamestnávateľa znamenajú pre zamestnancov zníženie mzdy v priemere o 170 eur mesačne oproti roku 2020.

Čo je potrebné vedieť?

FOTO: Zamestnanci strojárskej spoločnosti v Beluši vstúpili do ostrého štrajku
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Reakcia zamestnávateľa

Absencia krokov Základnej organizácie (ZO) OZ KOVO, umožňujúcich dosiahnutie dohody s vedením spoločnosti Booster Precision Components Beluša, ohrozuje budúcnosť spoločnosti. Jej zákazníci sa pokúsia nájsť iných dodávateľov, čoho následkom bude zatvorenie prevádzky. Informovala o tom spoločnosť v reakcii na štvrtkový ostrý štrajk výrobných zamestnancov strojárskej firmy.

„Zamestnávateľ prezentoval konečný návrh, v zmysle ktorého akceptoval požiadavku ZO OZ KOVO na zvýšenie základnej a variabilnej zložky mzdy o 6 % s účinnosťou od 1. júla 2021, ako aj garantovanie vyplatenia 25 % odmeny (13. a 14. plat) v novembri a 75 % v marci v závislosti od výsledkov spoločnosti, čo predstavuje zo strany zamestnávateľa značný krok v ústrety dohode,“ informuje Booster s tým, že odborári zaslali vo štvrtok zamestnávateľovi hodinu pred naplánovaným stretnutím vypracované znenie dodatku kolektívnej zmluvy, ktoré okrem pôvodných požiadaviek obsahovalo aj niekoľko dodatočných požiadaviek

Tie podľa spoločnosti neboli doteraz nikdy prezentované. „Tieto dodatočné požiadavky neboli zo strany ZO OZ KOVO nijako odôvodnené a cez médiá ZO OZ KOVO komunikovali, že ich požiadavky budú každým dňom trvania štrajku narastať,“ uvádza sa v stanovisku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM