Zlatica Gregorová Zo Slovenska

Objavte čarovné zákutia Slovenska: Za výlet stoja ja naše sopečné pohoria

Na potulkách svetom často obdivujeme prírodné scenérie. Aj u nás máme prírodné krásy, ktoré stojí za to vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Objavte čarovné zákutia Slovenska: Za výlet stoja ja naše sopečné pohoria
6
Galéria
Zdroj: TASR

Zostavili sme redakčný výber najzaujímavejších slovenských sopečných pohorí. Vyskytujú sa v nich najmä andezity, ry­olity a bazal­ty, z nerastných surovín sú zaujímavé výskytom olova, zin­ku, antimónu, zla­ta či striebra. Niektoré ste možno už aj navštívili a ak nie, môžu vám byť dobrou inšpiráciou.

Vtáčnik

Pohorie Vtáčnik sa nachádza v banskobystrickom regióne a tiahne sa okresmi Prievidza, Partizánske, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Je ohraničené Hornonitrianskou kotlinou, na Kremnickými vrchmi i Žiarskou kotlinou. K susedom sopečného pohoria patria Štiavnické vrchy a Pohronský Inovec i tajomstvami opradený Tribeč. Najvyšším bodom je vrch Vtáčnik s nadmorskou výškou 1 346 m. Pohorie je vytvorené andezitom. Hlavnými minerálnymi zložkami sú plagioklasy, konkrétne andezín a farebné minerály. Tie sú jeho základnou hmotou.

Štiavnické vrchy

Štiavnické vrchy sú súčasťou vnútorných Západných Karpát a Slovenského stredohoria. Ich najvyšším vrchom je Sitno 1 009,2 m n. m. Na severe susedia s Kremnickými vrchmi, na východe s Pliešovskou kotlinou a Kru­pinskou planinou, na juhu s Podunajskou pahorkatinou. Na západe s Pohronským Inovcom, Vtáč­nikom a Žiarskou kotlinou.

Okolie Banskej Štiavnice patrí medzi turisticky najatraktívnejšie lokality na Slovensku. Mesto je centrom chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy. V roku 1979 boli tieto vrchy vyhlásené za chránenú krajinnú oblasť.

Kremnické vrchy

Kremnické vrchy sú sopečným pohorím v centrálnej časti Slovenska, ge­omorfologický celok provinci­e Západné Karpaty, subprovincie Vnútorné Západné Karpaty a oblasti Slovenské stredohorie. Pozostávajú z lávových telies. Pretože oplývajú mnohými zaujímavosťami prírodného charakteru, patria medzi vyhľadávané lokality. K chráneným prírodným výtvorom radíme Turovský sopúch, Jastrabskú skalu i Čertovu skalu. V okolí nájdete aj známy Badínsky prales.

View this post on Instagram

bike 🚲#view#Bartošova Lehôtka

A post shared by Peter Baláž (@peter_balaz89) on

Javorie

Javorie je geomorfologickým celkom Slovenského stredohoria. Zo severu s nimi susedia Kremnické vrchy a Zvolenská kotlina, južne sú to Ostrôžky a Krupinská planina a západne Pliešovská kotlina. Pohorie je reliktom treťohorného stra­tovulkánu tvo­reného vrstvami pevných lávových prúdov a vulkanoklas­tikami.

Zo severnej strany má Javorie strmý nástup, pričom na juhu prechádza do nížiny. Najvyšší vrch pohoria je rovnomenné Javorie s 1 043,7 m n. m. a nachádza sa na okraji vojenského obvodu Lešť.

Slanské vrchy

Pohorie sa tiahne od Prešova až po hranice s Maďarskom. Na západe susedia s Košickou kotlinou, na severe je to Beskydské predhorie a východne je v ich blízkosti Východoslovenská pahorkatina. Najvyšším vrchom je Šimonka – 1 092,0 m n. m .

Slanské vrchy sú tvorené andezitom, ktorý je považovaný za vynikajúci stavebný kameň. Na tomto území nájdete aj chránený areál Dubnické bane s množstvom štôlní. Kedysi tu ťažili opál.

Vihorlatské vrchy

Sú pohorím so sopečným pôvodom. Súčasťou Vihorlatsko-gutinskej oblasti, ktorá leží vo východnej časti Slovenska. Nachádza sa tu Chránená krajinná oblasť Vihorlat a taktiež územie Vihorlatský prales s vyše 240-ročnými bukovými exemplármi. Tie sú zapísané v zozname UNESCO. Vo Vihorlate sa začala sopečná činnosť približne pred 15 mil. rokov.

Súvisí s hlbinnými zlomami, ktoré otvorili vstupné cesty sopečným hmotám. Na zlomoch tohto systému sa nachádzajú všetky významnejšie vulkanické centrá pohoria – pri Morskom oku. Najvyšší bod vrchov dosahuje výšku 1 076 m n.m.

Objavte čarovné zákutia Slovenska: TOP 6 sopečných pohorí, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM