Zlatica Gregorová Rôzne

Lovcov búrok nič nezastaví: Za extrémnym počasím cestujú často aj tisíce kilometrov

Horúce počasie prináša aj situácie, ktoré nie každý v pohode znáša. Po sparných dňoch zvyknú prekvapiť silné búrky. Tie sú vyhľadávaným artiklom pre úzku skupinu nadšencov.

Ilustračný obrázok k článku Lovcov búrok nič nezastaví: Za extrémnym počasím cestujú často aj tisíce kilometrov
Zdroj: TASR

Na svete sú ľudia, ktorým nebezpečenstvo búrok nič nehovorí a radi sa dostávajú do ich blízkosti. Tak, aby čo najvernejšie zachytili ich podoby a mohli ich zdieľať s ostatnými. Hovoria im lovci búrok.

To, pred čím sa človek radšej schová, oni naopak vyhľadávajú. Prenasledovatelia búrok sú im v pätách za každých poveternostných podmienok. Niektorí z nich nachádzajú radosť v tom, že natrafia na zaujímavé tornádo, ďalší sa špecializujú na kumulonimbusy. Sú to oblaky, prinášajúce búrky s hromobitím, krupobitia, tornáda, prudké dažde a sneženie. To všetko je cieľom ich záujmu.

Podľa wikipedie, prvý prenasledovateľ búrok, ktorý vstúpil do dejín je David K. Hoadley. V roku 1956 začal sledovať búrky v Severnej Dakote. Pritom využíval údaje z miestnych meteorologických úradov a letísk. Je všeobecne považovaný za priekopníka prenasledovania búrok a bol zakladateľom časopisu Storm Track. Bol svedkom vyše 200 tornád a počas prenasledovania najazdil približne 1 210 000 km. Svoje poznatky a fotografie publikoval vo svetoznámych časopisoch Time-Life, National Geographic, či Chicago Tribune a pod.

Pomáhajú vede

Ako ďalej wikipedia informuje, je zaujímavé, že títo špecialisti ich väčšinou nevyhľadávajú z profesijného hľadiska, ale skôr rekreačne. Ide o to, aby búrku a jej sprievodné javy čo najvernejšie zachytili objektívom svojho fotoaparátu či prostredníctvom videa. Lovci či pozorovatelia búrok často pomáhajú inštitúciám, ktoré sa venujú počasiu alebo klíme tak, že ich varujú v reálnom čase pred blížiacou sa zmenou počasia a taktiež prispievajú k rozšíreniu informácií aj s dôkazovým materiálom, potrebným pre výskumníkov v tejto oblasti.

Tisíce kilometrov

Väčšina lovcov búrok na svojej aktivite príliš nezbohatne, pričom za výlet utratia viac, ako získajú. Existujú však ľudia, ktorí si touto činnosťou vraj dokážu zarobiť. Viacero z týchto odvážlivcov má odlišné profesijné zameranie ako je ich záľuba a taktiež nemusia mať nič spoločné s meteorológiou a podobnými vedami. I tak však často prejdú tisíce kilometrov, aby boli svedkami krátkeho časového obdobia prudkých búrok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM