Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Platy Rusov idú strmhlav dole, Putin nešetrí: Ukázal sa v bunde za 12-TISÍC EUR! FOTO

Sociálnymi sieťami sa šíri outfit ruského prezidenta na veľkom podujatí, na ktorom rečnil. Zimná bunda mala stáť závratnú sumu.

Ilustračný obrázok k článku Platy Rusov idú strmhlav dole, Putin nešetrí: Ukázal sa v bunde za 12-TISÍC EUR! FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V piatok (18. 3.) sa v Moskve konalo masové podujatie, na ktorom vystúpil aj prezident Vladimir Putin. Išlo o slávnostný koncert, ktorý Rusko organizovalo „pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia Krymskej republiky a mesta Sevastopol za subjekty Ruskej federácie.“

Podľa mnohých zahraničných médií však šlo vyslovene o podporu invázie na Ukrajine. Vo svojej reči totiž Putin ocenil úspechy „vojenskej operácie“.

Poriadne drahý kúsok

Ruský líder si na podujatí vzal slovo. Pred dav predstúpil v dlhšej vatovanej bunde tmavomodrej farby. A práve tá upútala nemalú pozornosť.

Podľa portálu DailyMail šlo o módny kúsok značky Loro Piana v hodnote takmer 1,5 milióna ruských rubľov, čo je v prepočte viac než 12-tisíc eur.

Podľa výpočtov portálu ide o 25-násobok priemerného mesačného mesačného platu bežného Rusa. Fotky šéfa Kremľa v luxusnej bunde sa začali rýchlo šíriť sociálnymi sieťami. Užívatelia na Twitteri k nim pridávali aj produktovú fotku spomínanej bundy s cenou, za ktorú sa predáva.

Platy prudko klesajú

Ruské priemerné platy boli oproti európskym výrazne nižšie už v minulosti a tieto mzdové rozdiely sa aktuálne výrazne prehĺbili. Ak by sa ruskí zamestnanci a zamestnankyne rozhodli zameniť si svoju výplatu na eurá, dostali by v súčasnosti o asi štvrtinu menej ako pred vypuknutím vojny na Ukrajine. Vyplýva to z aktuálnej analýzy medzinárodného portálu Paylab.com, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

Napríklad priemerný plat ruského výrobného operátora predstavoval ešte 20. februára tohto roka 367 eur v hrubom. Po vojne sa jeho hodnota prepadla takmer o 100 eur.

Platy ruských operátorov výroby sú tak asi štyrikrát nižšie, ako je priemerný plat týchto zamestnancov na Slovensku.

Podobné platy ako výrobná pracovná sila majú v Rusku podľa analýzy aj ľudia na pozícii sekretár/ka. Kým pred vojnou išlo v prepočte o 365 eur, dnes je to už iba 268 eur v hrubom.

Hodnota ruských platov klesla aj v oblasti informačných technológií. Java programátor alebo programátorka v Rusku zarábal/a pred vojnou v prepočte takmer 1000 eur v hrubom. Hodnota tejto mzdy sa podľa Paylab.com za krátky čas prepadla o 263 eur hrubom a dnes predstavuje len 732 eur.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM