Správy Zo Slovenska

Policajtmi už môžu byť aj MLADÍCI: Vek na vstup do zboru sa zníži na 18 rokov

Policajtmi a policajtkami sa budú môcť mladí stať hneď po maturite. Poslanci schválili aj ďalšie zmeny týkajúce sa zboru.

Ilustračný obrázok k článku Policajtmi už môžu byť aj MLADÍCI: Vek na vstup do zboru sa zníži na 18 rokov
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Potrebný vek na vstup do Policajného zboru (PZ) sa zníži na 18 rokov. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju v utorok schválili.

Chcú zvýšiť záujem

V súvislosti so zmenou veku pri prijímaní do polície z 21 na 18 rokov sa zo zákona vypustí štátna služba kadeta. Služba bola určená predovšetkým pre občanov od 18 do 21 rokov. Zrušením štátnej služby kadeta a opätovnou možnosťou prijímania uchádzačov do štátnej služby od 18 rokov sa má odstrániť dvojkoľajnosť v systéme prijímania do služobného pomeru.

Zmena má prispieť k väčšiemu záujmu občanov o službu v polícii a prípadne aj v ďalších zložkách patriacich do pôsobnosti tohto zákona. Záujemcovia sa budú môcť do zboru prihlásiť bezprostredne po ukončení úplného stredoškolského vzdelania. Autori zmeny si od toho sľubujú pozitívny vplyv na kvalitnejšie a taktiež udržateľné personálne obsadenie.

Zmeny v príspevkoch

Novela má tiež precizovať dĺžku prípravnej štátnej služby a skúšobnej doby policajta, ktorý získava kvalifikačnú požiadavku policajného vzdelania denným bakalárskym štúdiom.

Poslanci odsúhlasili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa mení suma maximálnej výšky rizikového príplatku z pôvodných 232,5 eura na 500 eur. Zvýšenie má byť v gescii ministra a má mať fakultatívnu povahu. Na 500 eur sa zvýši aj maximálna výška príspevku na bývanie. Má sa tak umožniť flexibilnejšie reagovať na potrebu zlepšenia personálnej situácie najmä v služobných úradoch, ktoré sú prevažne v regiónoch s kritickým nedostatkom pracovnej sily a výrazne stúpajúcimi nákladmi na bývanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM