Aktualizované Svet Svet

FOTO, VIDEO: Polovica mesta zmizla, hovorí starosta po zemetrasení v Taliansku

Počet mŕtvych stále narastá, stovky ľudí ešte pod troskami hľadajú. Slováci by medzi obeťami byť nemali.

Hypocentrum hlavného otrasu, ktorý mal podľa talianskych seizmológov magnitúdu 6,0, sa nachádzalo v provincii Perugia juhovýchodne od mestečka Norcia v hĺbke iba štyri kilometre. Tento otras bol zaznamenaný o 03.36 h a po ňom nasledovali desiatky dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 5,5.

Zem sa triasla v oblasti od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy zeme bolo cítiť aj v talianskej metropole Rím, kde úrady vykonali z bezpečnostných dôvodov pred otvorením pre verejnosť kontrolu svetoznámeho Kolosea.

Desiatky zranených, stovky hľadajú

Počet obetí sa podľa informácií o desiatej večer zvýšil už na 120. Miestne úrady predpokladajú, že pod troskami zrútených budov sa nachádzajú stovky ľudí, informovala televízia RAI News s odvolaním sa na bilanciu zverejnenú talianskou civilnou ochranou. Talianske médiá hovoria už o stovkách zranených, počet nezvestných osôb nie je jasný.

Zemetrasenie spôsobil pomalý, ale trvalý podzemný pohyb Africkej platne. Vysvetlil poľský geológ profesor Jerzy Zaba zo Sliezskej univerzity v Katoviciach v južnom Poľsku. Klinovitá predná časť Africkej platne tlačí na Eurázijskú platňu v oblasti Jadranského mora a posúva ju do susedných regiónov, ako sú talianske Apeniny, vysvetlil Zaba. Dodal, že v dôsledku nahromadeného napätia potom vzniká náhle uvoľnenie vo forme podzemného pohybu hornín, ktoré spôsobuje chvenie zeme.

Medzi zranenými a obeťami zemetrasenia v Taliansku sa zatiaľ slovenskí občania nenachádzajú. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček.

Mesto prestalo existovať

Väčšina mestečka Amatrice, ležiaceho 140 kilometrov severovýchodne od Ríma a hojne navštevovaného turistami, sa ocitla v troskách. Pacientov tamojšej regionálnej nemocnice museli evakuovať.

Amatrice je momentálne ťažko dostupná, keďže prístupové cesty i samotné ulice blokujú trosky budov. Na jednej z prístupových ciest sa navyše zrútila časť mosta. „Amatrice prestala existovať, celá naša obec je v troskách,“ povedal starosta Sergio Pirozzi.

V dôsledku zemetrasenia zostali bez strechy nad hlavou tisíce ľudí. Len v Accumoli ich je podľa starostu Stefana Petrucciho okolo 2500, obývateľný nezostal jediný dom. „Musíme postaviť stanové mestečko pre všetkých obyvateľov. Hoci je august, v noci máme desať stupňov,“ citovala Petrucciho agentúra ANSA.

Zemetrasenie v Taliansku
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zemetrasenie v Taliansku
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM