Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Poslankyňa Kozelová z OĽANO ku kritike dobrovoľníkov: Nevyplakávajte ako malé deti!

Otvorená spoveď dobrovoľníčky vyvolala na sociálnych sieťach vášne. Minister tvrdí, že štát situáciu zvláda, poslankyňa z OĽANO zase, že niektorí dobrovoľníci vyplakávajú ako deti.

Ilustračný obrázok k článku Poslankyňa Kozelová z OĽANO ku kritike dobrovoľníkov: Nevyplakávajte ako malé deti!
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Slovenské hranice denne prekračujú stovky ľudí z vojnou zasiahnutých častí Ukrajiny. Utečenci, najčastejšie ženy a deti, odchádzajú z krajiny do bezpečia obvykle len s pár osobnými vecami, unavení po dlhej ceste.

Už počas prvých dní od vypuknutia konfliktu vyrazili k hraniciam s naším východným susedom aj slovenskí dobrovoľníci. Tí bez nároku na honorár pomáhajú Ukrajincom pri prvých krokoch v cudzine.

Vo facebookovej skupine Nekŕmte nás odpadom sa objavila spoveď jednej z dobrovoľníčok. Tá nepracuje priamo na hranici, ale na vlakovej stanici v Košiciach, kde časť utečencov vystupuje z vlakov a buď zostáva v meste, alebo sa presúva ďalej.

Obložené rožky od Košičanov

Dobrovoľníčka v emotívnom poste posiela odkaz ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Podľa jej slov nemá štát situáciu vôbec pod kontrolou.

„Ak to máte pod kontrolou, odkiaľ máme podľa Vás jedlo pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou? Odkiaľ máme pre nich vodu? Kto sa stará o to, aby sa pre nich našlo ubytovanie?“ pýta sa dobrovoľníčka a následne si odpovedá: „Nie, nie je to štát.“

Žena tvrdí, že na mieste sú iba dobrovoľníci. Tí vraj dokonca nosia vlastné zásoby jedla z domu, keďže ľuďom v núdzi nemajú čo iné ponúknuť.

„Vo štvrtok večer o desiatej sme mali poslednú krabicu s obloženými rožkami, ktorú nám priniesla jedna pani. A na ceste z hraníc dva plné autobusy ľudí… Zaujíma niekoho kompetentného, čo máme tým ľuďom dať v noci jesť, keď k nám prídu? Oni nejdú na výlet a keď utekajú z domu, nemajú čas si spraviť desiatu na cestu. Sú hladní, smädní, vyčerpaní a vystrašení…,“ uvádza sa v poste.

Konkrétne riešenia

Podľa dobrovoľníčky sú to práve Košičania, ktorí držia humanitárnu pomoc na stanici na nohách. Pravidelne nosia občerstvenie, ktoré sami pripravili a rozvážajú utečencov do ich ubytovaní.

„My nemôžeme donekonečna suplovať štát! Vieme pomôcť, ale nemôže byť všetka zodpovednosť hodená len na nás. My nečakáme od štátu vysvetľovanie, urgentne potrebujeme pomoc a konkrétne riešenia,“ hovorí dobrovoľníčka a zdôrazňuje, že status nepíše z teplého bytu, ale priamo z vlakovej stanice, kde je takmer neustále.

Poslankyňa z OĽANO: Nevyplakávajte!

K téme miery spolupráce dobrovoľníkov a štátu sa vyjadrila aj poslankyňa za OĽANO Monika Kozelová, ktorá má tiež skúsenosti s dobrovoľníctvom. Jej status na Facebooku zdieľal aj minister Mikulec so slovami, že aj medzi dobrovoľníkmi existujú rôzne pohľady na vec.

Kozelová nazvala kritiku z radov dobrovoľníkov „medializovaným dobrovoľníckym vyplakávaním“.

Do kontrastu postavila svoju vlastnú skúsenosť v čase migrantskej krízy v Sýrii, počas ktorej slúžila na srbsko-chorvátskej hranici.

„Bol december, zima a sneh. Bolo nás na hranici cca 25 dobrovoľníkov na smene, podľa toho, ako sme ochoreli, išli sme 24 hodín denne a boli sme tam len my a Česi. Po cca 1 – 2 týždňoch sa pridal Človek v tiesni. VŠETKO, VŠETKO – oblečenie, obuv, lieky, jedlo, čaje… SME SI ZHÁŇALI SAMI! Doma kamaráti robili zbierky, ktoré nám posielali na srbské hranice. A cez noc nám cez hranice prechádzalo aj 15-tisíc migrantov denne! A zvládli sme to,“ opisuje poslankyňa.

V závere svojho postu Kozelová zdôrazňuje, že dobrovoľník je od slova dobrovoľne a kritikom odkazuje, že ak ich už práca na hraniciach nebaví, majú ju prestať robiť. „Lebo tých, čo tu makajú po celom Slovensku je tu mrte, akurát tu nevyplakávajú ako malé deti,“ uzatvára.

Kritika primátora

Príspevok dobrovoľníčky z Košíc, ktorý mal za pár hodín stovky komentárov a zdieľaní, prišiel niekoľko dní po slovnej prestrelke medzi primátorom Košíc a ministrom vnútra.

Primátor Jaroslav Polaček kritizoval manažment štátu pri riadení humanitárnej pomoci utečencom z Ukrajiny, Mikulec jeho slová o hroziacej humanitárnej kríze označil za rozsievanie paniky. Minister uviedol, že primátor druhého najväčšieho mesta na Slovensku teatrálne vyhlásil v Košiciach humanitárnu katastrofu a obvinil štát, že s tým nič nerobí.

„Najabsurdnejšie na celom tomto teátre však je, že ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska, pozn. red.) a dokonca aj ten ‚zlý štát, ktorý sa o nikoho nestará‘, sa prvýkrát dozvedajú o akýchkoľvek problémoch mesta až z médií, nehovoriac o panike, ktorú už medzi obyvateľmi rozosial,“ napísal na adresu Polačeka ešte v stredu minister vnútra Roman Mikulec na sociálnej sieti.

Mikulec o utópii

V piatok večer šéf rezortu vnútra na sociálnej sieti uviedol, že cudzinecká polícia funguje na 200 percent a pracuje 24 hodín denne. Reagoval tak na ďalšie výčitky, tentoraz strany Hlas-SD.

Minister Mikulec zároveň priznal, že situácia sa rýchlo mení a prispôsobovať sa jej je náročné.

„Na vojnu sa nikdy nedá pripraviť. Ešte stále pociťujeme ozveny pandémie a zrazu sme sa prepadli do ešte väčšej výzvy. Robíme všetko najlepšie ako vieme. Meníme zákony, komunikujeme s partnermi, na všetkých úrovniach. Hľadáme riešenia na problémy, ktoré sa objavia z hodiny na hodinu. Vieme, že nie je všetko ideálne, lebo je to utópia. Ale všetko, čo robíme, robíme nie len pre ľudí z Ukrajiny, ale aj pre všetkých ľudí na Slovensku,“ napísal.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM