Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Potraty mali byť tabu, ministerstvo ich začalo obmedzovať. Má výhovorku

Verejná ochrankyňa práv upozorňuje na porušenia ľudských práv. Ministerstvo sa však vynašlo, ženám však dochádza čas. Vznikla obava pre nelegálne potraty.

Ilustračný obrázok k článku Potraty mali byť tabu, ministerstvo ich začalo obmedzovať. Má výhovorku
Zdroj: Možnosť voľby, o.z.

Mimovládne a ľudskoprávne organizácie na čele s ombudsmankou Máriou Patakyovou zaslali minulý týždeň list ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO). Žiadajú ho, aby zabezpečil ženám právo na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva aj počas pandémie koronavírusu.

„Výzvu považujeme za o to akútnejšiu, že programové vyhlásenie, ktoré vláda SR predložila v uplynulých dňoch, si nekladie za cieľ uvedené problémy eliminovať, ale má ambíciu práva žien a dievčat v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia ešte viac obmedzovať,“ píšu z organizácií Možnosť voľby , ASPEKT, Amnesty International, Občan, demokracia a zodpovednosť, Ženské kruhy.

Celé znenie listu nájdete TU.

Reagovali tak na informácie, že niektorí lekári odmietajú v aktuálnej situácii vykonávať interrupcie a dôvodom má byť obmedzovanie aktuálnych operácií.

Ešte za minulej vlády totiž vstúpilo do platnosti obmedzenie vykonávania plánovaných operácií, pokiaľ nejde o neodkladné život zachraňujúce úkony.

Nie je čas

„Na obmedzovanie práv v tejto oblasti upozorňuje aj OSN vo svojom vyhlásení, v ktorom zároveň vyzýva štáty, aby ženám zabezpečili prístup k službám reprodukčného a sexuálneho zdravia,“ píše ombudsmanka a upozorňuje, že „zásah do základných práv aj v čase epidémie a núdzového stavu môže byť vykonaný iba v prípade, že sleduje legitímny cieľ, je nevyhnutný a spôsob, akým sa realizuje, musí byť primeraný.“

Preto považuje za nevyhnuté zdôrazniť, že pandémia by sa nemala využívať ako ospravedlnenie na neprimerané zasahovanie do sexuálnych a reprodukčných práv žien.

Patakyová tiež upozorňuje, že obmedzenia k bezpečnému prístupu k umelému prerušeniu tehotenstva môže mať za následok zvýšené riziko vykonávania nelegálnych a život ohrozujúcich interrupcií a ich vykonávanie si nielenže vyžaduje ďalšiu zdravotnú starostlivosť, ale spôsobuje aj zvýšenie materskej úmrtnosti.

„Obmedzenia, týkajúce sa služieb v oblasti reprodukčného zdravia, neúmerne postihujú najmä ženy žijúce v chudobe, ženy so zdravotným postihnutím, obete znásilnenia a domáceho násilia, ženy s vážnym zdravotným stavom a ženy, u ktorých je ohrozené zdravie alebo zdravý vývoj plodu," dodala verejná ochrankyňa práv.

Pripomeňme len, že umelé ukončenie tehotenstva sa môže vykonať len do 12. týždňa tehotenstva a neskôr len zo závažných medicínskych dôvodov.

Na ministra zostúpil Duch Svätý

Na čele ministerstva zdravotníctva však stojí minister Marek Krajčí (OĽaNO), ktorý je odporca potratov, a vo svojom životopise píše, že „zostúpil na neho Duch Svätý“. Tiež uvádza, že keď mal desať rokov prežil osobné Božie volanie a v modlitbe odovzdal svoj život Pánovi Ježišovi Kristovi.

Pred voľbami sa ale označenia za fundamentalistu bránil.

„Veríme, že pani ombudsmanka pochopí, že oslabenie imunity počas chirurgickej operácie môže násobiť rizikovosť každej operácie. Práve operáciami oslabené tehotné matky by tak mohli byť výrazne ohrozené na svojom živote a zdraví,“ argumentuje rezort zdravotníctva prostredníctvo svojej hovorkyne Zuzany Eliášovej.

„Dnes sa, žiaľ, nachádzame v stave, keď nedokážeme s čistým svedomím prevziať zodpovednosť za ohrozenie životov a zdravia žien pri úkonoch, ktoré nie sú nevyhnutnou zdravotnou starostlivosťou,“ skonštatoval rezort.

„Tvrdenie, že ide o využívanie a neprimerané zasahovanie do sexuálnych práv žien vnímame ako závažne obvinenie bez akéhokoľvek základu,“ obraňuje rozhodnutie ministerstva hovorkyňa a dodáva, že „ochrana zdravia tehotných matiek nemôže byť v žiadnom prípade postavená na nižšiu úroveň.“

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM