Rastislav Búgel Zo zahraničia

Rusom unikli tajné dokumenty o ATÓMOVKÁCH: Odpálili by ich oveľa SKÔR, než sa očakávalo!

Rusom unikli tajné dokumenty. Jadrové zbrane by mohli použiť oveľa skôr, než sa očakávalo.

Ilustračný obrázok k článku Rusom unikli tajné dokumenty o ATÓMOVKÁCH: Odpálili by ich oveľa SKÔR, než sa očakávalo!
Zdroj: TASR/AP

Ruské námorníctvo by nasadilo taktické jadrové zbrane oveľa skôr, než sa doposiaľ myslelo. Vyplýva to z uniknutých vojenských dokumentov, ktoré získali novinári z prestížneho The Financial Times. Upozornil na to portál idnes.cz.

Nasadenie taktických jadrových zbraní

Reportéri britského denníka sa dostali k 29 tajným dokumentom z rokov 2008 až 2014. Nachádzali sa medzi nimi napríklad scenáre vojenských simulácií v prípade vojenského konfliktu s inou svetovou veľmocou a aj operačné princípy pre nasadenie jadrových zbraní, ktoré mali k dispozícii dôstojníci námorníctva.

„Z dokumentov vyplýva, že prah pre nasadenie taktických jadrových zbraní je oveľa nižší, než sa doposiaľ myslelo. Kritérium sa pohybuje od vpádu nepriateľských vojsk na ruské územie po zničenie pätiny ponoriek schopných niesť strategické balistické rakety, tretiny ponoriek s jadrovým pohonom, troch alebo viacerých krížnikov, troch letísk alebo simultánneho útoku na pobrežné veliace centrá,“ píše idnes.cz.

Kedy by po nich siahli?

Rusi by navyše mohli nasadiť jadrové zbrane vo veľkej škále prípadov, ktoré sú však definované nepríliš konkrétne. Radí sa medzi ne napríklad „zabránenie iným štátom v použití agresie alebo eskalácie vojenských konfliktov“, nájdeme tam aj „zefektívnenie práce ruského námorníctva“ alebo ako prevenciu pred tým, aby „ruské sily boli porazené v bitke alebo prišli o územie.“

„Je to prvýkrát, čo sme na verejnosti videli podobné dokumenty. Ukazujú, že operačný prah pre nasadenie jadrových zbraní je veľmi nízky, pokiaľ by požadovaného výsledku nemohlo byť dosiahnuté konvenčnými prostriedkami,“ povedal riaditeľ berlínskeho think-tanku Carnegie Russia Eurasia Center Alexander Gabujev.

Obrovský arzenál

Portál pripomína, že Rusko má vo výzbroji približne 2-tisíc taktických jadrových zbraní. Odpaľované môžu byť zo zeme, vzduchu a z ponoriek.

„Ako taktické sa označujú menšie hlavice so silou od jednej kilotony do sto kiloton určené pre obmedzený úder na bojisku,“ informoval idnes.cz.

O nasadení taktických „atómoviek“ Rusmi sa špekuluje od začiatku konfliktu na Ukrajine. Ruskí predstavitelia nimi hrozia prakticky nepretržite. Sám Putin vlani povedal, že ruská doktrína počíta s nasadením jadrových zbraní v dvoch prípadoch – ako reakcia na jadrový útok nepriateľa alebo v prípade „existenčného ohrozenia Ruska ako štátu, a to aj konvenčnými zbraňami.“

Falošné priateľstvo s Čínou?

Britský denník sa k dokumentom dostal prostredníctvom „zahraničných zdrojov“. A hoci sú viac ako desať rokov staré, analytici sa zhodujú, že sú stále relevantné. Dokumenty navyše poukazujú na pretrvávajúcu nedôveru voči Číne.

Simulácie totiž pracovali práve so scenárom konfliktu s Čínou. Tá je v dokumentoch označovaná ako „Juh“ a Rusko ako „Severná federácia“.

„Rusko naďalej posilňuje a testuje svoje rakety schopné niesť jadrové hlavice, ktoré sú rozmiestnené pri hraniciach s Čínou. Viacero týchto systémov môže zasiahnuť iba Čínu,“ povedal pre The Financial Times William Alberque z International Institute for Strategic Studies.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/Sepa Más
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM