TOS Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vo Vatikáne zomrel Mirko. Volali ho bezdomovec bez TVÁRE, muž so závojom

Smutná správa z Ríma. Zomrel slovenský bezdomovec, ktorý bol návštevníkom Vatikánu dobre známy. Volali ho bezdomovec bez tváre či muž so závojom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vo Vatikáne zomrel Mirko. Volali ho bezdomovec bez TVÁRE, muž so závojom
Zdroj: Unsplash.com

Hovorí sa, že všetky cesty vedú do Ríma. Platilo to aj v prípade Mirka, bezdomovca zo Slovenska. „Pre tých, ktorí pravidelne navštevovali Vatikán a jeho okolité ulice, bol známy ako bezdomovec bez tváre,“ píše portál Romatoday.it.

Hrozné utrpenie

Niekoľko rokov si zakrýval tvár kusom látky, aby zakryl znetvorenie spôsobené hrozným nádorom. Už takmer nevidel a hovoril len veľmi ťažko. Rakovina mu zasiahla 90 percent tváre, pohltila oči aj nos.

„Po veľkom utrpení a období strávenom na liečení v Palazzo Migliori, zariadení, ktoré vytvoril pápež pre chudobných, Mirko zomrel,“ informuje Romatoday.it.

Umrel vo veku okolo 60 rokov ešte v auguste, no jeho pohreb sa konal 16. septembra. Ako uvádza Vatican News, môžu za to zložité byrokratické postupy, ktoré platia v prípade cudzincov.

Mohlo by vás zaujímať:

Stovka ľudí

„Omšu celebroval v Kostole svätej Moniky na námestí Sant' Uffizio kardinál a pápežský almužník Konrad Krajewski ,“ uvádza taliansky server.

„Byť po jeho boku bolo pre nás akoby sme mali duchovné cvičenia. Nikdy sa nesťažoval, nikdy nič nežiadal, bol spokojný s tým, čo sme mu priniesli, a vždy ďakoval,“ zdôveril sa kardinál a bol to práve on, ktorý Mirka presvedčil, aby prišiel bývať do spomínaného zariadenia.

Podľa Vatican News kardinál ďalej prezradil, že Mirka zo všetkého najviac potešil pohľad na Baziliku svätého Petra a sledoval všetky modlitby Anjel Pána a slávnosti, ktoré celebroval Svätý Otec.

Na pohrebe bola prítomná približne stovka ľudí, medzi ktorými nechýbali jeho priatelia, rehoľné sestry, kňazi, dobrovoľníci, ktorí Mirkovi v priebehu rokov poskytovali oblečenie a stravu či zástupcovia veľvyslanectva Slovenskej republiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM