TOS Rôzne

V saharskom piesku zistili RÁDIOAKTÍVNE prvky: Vyhlásenie expertov na jadrovú energiu!

Na saharský piesok resp. prach si už viac či menej zvykáme. Podľa zistení vedcov sa však v ňom nachádzajú aj rádioaktívne prvky. Je dôvod na obavy?

Ilustračný obrázok k článku V saharskom piesku zistili RÁDIOAKTÍVNE prvky: Vyhlásenie expertov na jadrovú energiu!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Už viackrát priniesli médiá znepokojivé informácie o saharskom piesku. Nejde o špinavé autá či okná, na to si už Európania tak trochu zvykli, ale o to, že odborníci zo Združenia pre kontrolu rádioaktivity na západe Európy – ACRO zistili prítomnosť rádioaktívnych prvkov v skúmaných vzorkách.

Analýzu realizovali opakovane s porovnateľnými hodnotami, prvýkrát v roku 2021.

Jadrové testy

Prach z africkej Sahary sa prenáša vetrom a padá v rôznych európskych krajinách. Spomenuté združenie v ňom jasne identifikovalo rádioaktívne Cézium-137.

„Ide o umelý rádioelement, ktorý sa prirodzene v piesku nenachádza a ktorý je produktom jadrového štiepenia,“ vysvetľuje ACRO s tým, že na svedomí to majú mať jadrové testy, ktoré uskutočnilo Francúzsko v Alžírsku začiatkom 60. rokov.

Máme sa báť?

V súvislosti s rádioaktívnymi prvkami v saharskom piesku vydala v týchto dňoch vyhlásenie poľská Národná agentúra pre atómovú energiu.

„Množstvo rádioaktívnych izotopov je malé a nepredstavuje rádiologické ohrozenie ľudského zdravia a života či životného prostredia,“ uviedla agentúra prostredníctvom webu.

Každopádne, saharský prach ako taký môže mať negatívne, aj keď nie zásadné účinky na ľudské zdravie, najmä pre ľudí, ktorí trpia chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Iným môže zase podráždiť oči.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM