Tlačové správy

Viac škody ako úžitku? Pred plošným zákazom hazardu varuje aj Úrad pre reguláciu hazardných hier

Od novembra, kedy vstúpila do platnosti novela zákona o hazardných hrách umožňujúca mestám na svojom území zakázať hazard bez potreby petície, pristúpilo k ráznemu kroku viacero miest. Čoraz viac sa však začínajú ozývať hlasy, ktoré pred radikálnymi riešeniami varujú.

Ilustračný obrázok k článku Viac škody ako úžitku? Pred plošným zákazom hazardu varuje aj Úrad pre reguláciu hazardných hier
Zdroj: shutterstock

Rýchle zákazy hazardu

Hazard zakázali mestá Nitra, Bratislava či Prešov a mnoho ďalších odsúhlasilo obmedzenie v podobe zákazu herní vo vzdialenosti menšej ako 500 metrov od škôl a školských zariadení, zariadení sociálnych služieb, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovní mládeže. S rýchlym zákazom hazardu sa však ozvali viacerí, ktorí pred ním dvíhajú varovný prst. Mestá a obce by podľa viacerých odborníkov takýmto ráznym konaním nemuseli vôbec dosiahnuť to, čo zamýšľajú.

Už varujú aj úrady

Okrem Združenia miest a obcí, ktoré nabádalo poslancov prehodnotiť spomínanú novelu zákona už pred jej schválením, sa vo februári ozval aj samotný Úrad pre reguláciu hazardných hier. Generálny riaditeľ úradu Peter Andrišin vyhlásil, že zástupcovia miest a obcí by si pred prijatím takéhoto rozhodnutia mali zvážiť viacero faktorov, o čom svedčí aj vývoj v susednej Českej republike.

„Plošné zákazy u našich západných susedov nepriniesli to, čo sa od nich očakávalo. Mnohé z miestnych samospráv hazardné hry opäť povolili, najmä v dôsledku výrazného rozmachu tzv. kvízomatov či rozšírenia nelegálnych herní, častokrát privátneho charakteru, do ktorých kontrolné orgány nemôžu vstúpiť bez príkazu súdu,“ vysvetľuje Andrišin.

V Česku bojujú aj s takzvanými občianskymi združeniami, ktoré od svojich členov vyberajú členské poplatky a tie im následne slúžia ako vklady do hracích zariadení. Takto sa im darí úplne vykĺznuť spod dosahu kontrolných mechanizmov. Práve z týchto dôvodov sa zrejme niektoré mestá u našich susedov rozhodli urobiť krok späť a dať hazardu znova na svojom území zelenú.

Hazard mimo kontroly

Asociácia zábavy a hier upozorňuje aj na značný nárast hráčov v online prostredí, ktorý by bol prirodzeným následkom plošného zákazu kamenných herní. Nasvedčuje tomu aj súčasný vývoj situácie spôsobený pandémiou. „Tak ako počas prvej, aj počas druhej vlny pandémie koronavírusu sa mimoriadne darí internetovým herniam či stávkovaniu. Online hazard prekvitá,“ uvádza hovorkyňa asociácie Dominika Lukáčová. To, že plošný zákaz nie je adekvátnou reguláciou hazardu, naznačuje aj Združenie miest a obcí Slovenska. „Neznamená to, že sme ho zregulovali, akurát sme ho presunuli do úplne iného prostredia. Tam, kde príjmy z tohto hazardu bude mať niekto úplne iný a nebude to samospráva,“ povedal pre TV Markíza riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Úrad pre reguláciu hazardných hier upozornil aj na nástroje, ktorými štát ochraňuje najrizikovejšie skupiny hráčov a mladistvých a zároveň prísne reguluje hazardné hry a sústreďuje ich do priestorov, ktoré sú pod jeho pravidelnou kontrolou. Len takto môže byť zaručená ochrana tých najzraniteľnejších osôb. „História ukazuje, že žiadny zákaz nikdy nevyriešil to, proti čomu bol prijatý. Aj preto sme názoru, že hazardné hry je lepšie regulovať a mať ich pod kontrolou, ako dať priestor špekulatívnym a nezákonným postupom, ktoré budú viesť k rozšíreniu nelegálneho hazardu,“ uviedol Andrišin.

Hľadanie lepších riešení

„Otvorená diskusia so zástupcami miestnych samospráv ako aj s prevádzkovateľmi hazardných hier dokáže podľa nás prispieť k dostatočným a jasným pravidlám regulácie hazardných hier na území miest a obcí. Veríme, že vzájomnou komunikáciou dokážeme nájsť rovnováhu akceptovateľnú pre obe strany.“ S takýmto postupom pri riešení otázok hazardu súhlasí aj Asociácia zábavy a hier.

„Aj veľmi prísna regulácia je určite lepšia ako úplný zákaz,“ súhlasí Lukáčová. Dodáva, že asociácia je v otázke riešenia hazardu pripravená ponúknuť mestám pomocnú ruku. „Môžeme sa inšpirovať mestami, kde spolupráca prevádzkovateľov herní a samosprávy funguje na vysokej úrovni,“ pokračuje Lukáčová. Medzi inými ako dobrý príklad spomína detské ihrisko na sídlisku Poprad Juh, ktoré bolo zrekonštruované v spolupráci s OZ Rozvíjame naše mestá združujúcim prevádzkovateľov hazardných hier na Slovensku. „Budeme radi, ak nás mestá a obce s akoukoľvek otázkou či návrhom oslovia. My sme otvorení každej komunikácii a veríme, že spoločne nájdeme riešenie, ktoré by občanom aj samosprávam prospelo viac než celoplošný zákaz hazardu,“ uzatvára Lukáčová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM