TOS Magazín Lifestyle

Zdá sa vám, že je január NEKONEČNÝ? Klinické psychologičky vysvetľujú, čo je za tým!

Január má 31 dní rovnako ako ďalších šesť mesiacov v roku a pritom sa zdá byť oproti ostatným nekonečne dlhý. Prečo je to tak?

Ilustračný obrázok k článku Zdá sa vám, že je január NEKONEČNÝ? Klinické psychologičky vysvetľujú, čo je za tým!
Zdroj: Dnes24.sk , Unsplash.com

V januári často počuť ľudí lamentovať, že ten január snáď ani nemá konca. Zdá sa jednoducho nekonečne dlhý. 31 dní má pritom aj ďalších šesť mesiacov v roku. Prečo je to teda tak?

Server Yahoo Lite oslovil dve skúsené klinické psychologičky Chloe Carmichael a Pauline Wallin, ktoré odkryli záhadu nekonečného januára.

Ide o viaceré dôvody a ich rôzne kombinácie pri každom, komu sa zdá, že január sa strašne pomaly vlečie.

5 dôvodov

Tým prvým sú studené a tmavé dni. Tu snáď ani netreba nič bližšie vysvetľovať. Ďalším je povianočná depresia. Sviatočné obdobie je totiž plné spoločenského diania, sviatočného ducha a darčekov a keď je všetkému koniec, hladiny dopamínu v januári klesnú, čo môže viesť k únave, výkyvom nálad a depresii.

Zároveň sú mesiace november a december plné výdavkov spojených s darčekmi a rôznymi večierkami. Január naopak predstavuje záverečnú kalkuláciu týchto výdavkov a veľký návrat do reality aj v tomto smere. Finančné obavy sú tak ďalším dôvodom vlečúceho sa prvého mesiaca v roku.

Spomínaná realita znamená aj návrat k bežnej rutine. Zrazu žiadne voľné dní, naplánované dovolenky či spoločenské akcie. Od pondelka do piatku len práca, deti a mládež škola a domáce úlohy, maximálne tak návšteva nejakého lekára.

Nakoniec, sú tu aj vyslovené či nevyslovené novoročné predsavzatie a plány, ktorými ľudia na seba môžu vyvinúť tlak. V konečnom dôsledku tak môžu mať tlaky spojené s novým rokom negatívny vplyv na duševné a fyzické zdravie človeka a zároveň na to, že sa január tak pomaly vlečie.

Ako proti tomu bojovať?

„Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú naše vnímanie času, ale vo všeobecnosti, keď sme v nepohode, máme bolesti alebo sa nudíme alebo máme stavy úzkosti, viac vnímame naše nepohodlie a ako dlho trvá,“ vysvetlila pre Yahoo Lite Wallin.

Psychologičky v boji proti tomu všetkému odporúčajú predovšetkým dostatočný spánok, zdravý životný štýl a s ním spojené činnosti, ale aj zábavné aktivity s rodinou a priateľmi, ktoré prinesú človeku nové zážitky.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM