Tlačové správy

Aké projekty môže štát podporiť vďaka hazardu? Na svoje si prídu aj kostoly

Od novembra minulého roka, kedy vstúpila do platnosti novela zákona o hazardných hrách, pre ktorú môžu mestá a obce zakázať hazard na svojom území, bez potreby petície, sa vo viacerých regiónoch Slovenska rozbehla intenzívna kampaň najmä proti kamenným herným prevádzkam.

Ilustračný obrázok k článku Aké projekty môže štát podporiť vďaka hazardu? Na svoje si prídu aj kostoly
Zdroj: unsplash.com/Karl Fredrickson

Nielen pre mestá a obce

Mnohí poslanci sa na základe nových možností rozhodli, že sa napriek hroziacemu nedostatku financií v mestských rozpočtoch podujmú hazard zo svojej mapy úplne vymazať. Čo si však možno neuvedomujú, nie sú jediní, kam povinné odvody týchto prevádzok putujú a ktorí z nich môžu čerpať. Časť zinkasovaných financií totiž putuje priamo do štátneho rozpočtu, odkiaľ ich má Ministerstvo financií podľa § 1 Výnosu MF SR o poskytovaní dotácií z kapitoly Všeobecná pokladničná správa za úlohu rozdeľovať. Okrem podpory športu, na ktorý sú tieto prostriedky primárne určené, putujú tiež na rôzne charitatívne či verejnoprospešné aktivity.

Nemalá čiastka

Veľká časť z financií získaných od prevádzkovateľov hazardných hier podľa zákona o športe smeruje priamo na podporu športových aktivít, ktoré boli podľa nedávnej správy NKÚ SR v rokoch 2018 až 2020 dotované celkovou sumou 115 063 978 eur. Ďalších viac ako 5 miliónov eur však išlo aj na iné projekty, ktoré sa pri nepomerne vyššej sume venovanej športu málokedy spomínajú. Pritom ide o množstvo zaujímavých a potrebných verejnoprospešných aktivít, ktoré napomáhajú k lepšej kvalite života obyvateľov, a ktoré sú tak ľudia schopní pocítiť na vlastnej koži.

Okrem športu aj kostoly

Kam teda ešte peniaze z hazardu putujú? Podľa správy z roku 2019 bolo Ministerstvo financií pomerne štedré, a to nielen k občianskym združeniam, ale aj k cirkvi. Pčoliné, Veľaty, Vislava, Krajná Bystrá, Nižný Hrabovec, Sliač, Solčany, Sobotište, Dlhé nad Cirochou, Úbrež či Tulčík. Aj to sú obce, v ktorých rímskokatolícka a gréckokatolícka cirkev získala viac ako 200 000 eur na rekonštrukciu kostolov, chrámov, kaplniek či pre ďalšie potreby.

Zaujímavé projekty aj potrebná pomoc

Okrem svätostánkov však medzi dotáciami nájdete aj mnohé ďalšie projekty, ktoré si určite zaslúžia pozornosť. Od obnovy pamiatok, podpory folklóru a tradícií až po propagáciu chovu včiel. Dotácie ďalej putovali aj na vybavenie zdravotníckych zariadení, edukačné materiály, do útulkov či na športové a kultúrne podujatia pre deti.

Nezabudlo sa ani na tých, ktorí sú na pomoc spoločnosti odkázaní najviac.

Podporu získali združenia a neziskové organizácie, ktoré sa venujú pomoci rodinám v sociálnej núdzi, skvalitneniu života občanov so zdravotným postihnutím, vzdelávaniu a osvetovým aktivitám pre seniorov, ale aj predchádzaniu šikany a kyberšikany na školách.

Priama pomoc od herní

Hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová pripomína, že okrem dotácií od štátu, ktoré môže Ministerstvo financií udeľovať vďaka povinným odvodom z hazardu a financiám putujúcim z herní do mestských rozpočtov, sa prevádzkovatelia kamenných herní snažia priložiť ruku k dielu aj proaktívne.

Práve s touto víziou vzniklo v roku 2018 občianske združenie Rozvíjame naše mestá, ktoré združuje prevádzkovateľov hazardných hier na Slovensku.

Jeho pilotným projektom je zatiaľ mesto Poprad, kde sa združenie zaviazalo, že v priebehu piatich rokov na rôzne projekty prefinancuje dokopy až 500 000 eur.

V rámci spoločenskej zodpovednosti je pre nás prirodzené v meste, kde podnikáme, podieľať sa na jeho rozvoji a zlepšovať kvalitu života jeho obyvateľov,“ u­viedla Lukáčová. „Budeme preto radi, ak si s poslancami miestnych zastupiteľstiev nebudeme zbytočne zatvárať dvere, ale naopak, hľadať spoločnú cestu, ako čo najviac pomôcť lokálnym aktivitám, ktoré to potrebujú,“ uzatvára Lukáčová.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM