TOS Magazín Lifestyle

Aké sú vaše predstavy o PLATE? Skvelá rada, AKO odpovedať na túto otázku na pohovore

Otázka o platových požiadavkách na pracovnom pohovore vyvoláva u niektorých uchádzačov doslova paniku. Odborníci sa zhodujú na najlepšej odpovedi.

Ilustračný obrázok k článku Aké sú vaše predstavy o PLATE? Skvelá rada, AKO odpovedať na túto otázku na pohovore
Zdroj: Unsplash.com / CC0 1.0

Ak to preženiem, stratia o mňa záujem. Ak poviem málo a oni by mi boli dali aj viac, prídem o peniaze. Aká je teda ideálna odpoveď na otázku, ktorej sa nevyhnete skoro na žiadnom pracovnom pohovore?

Pripravte sa

V prvom rade je dôležité pripraviť sa. Urobte si menšiu domácu úlohu a preštudujte si priemerné platy na danú pozíciu, aby ste sa vedeli o niečo oprieť.

Ak budete vychádzať z týchto informácií, viete, že na pohovore nepoviete číslo úplne mimo misu.

V prípade, že vaša účasť na pohovore je výsledkom reakcie na zverejnený pracovný inzerát, zapamätajte si ponúkaný plat, ktorý inzerenti musia na Slovensku zverejňovať. Veľmi často je tam však uvedené veľké rozpätie (od-do) alebo pred cifrou je predložka „od“. Takže predmetnej platovej otázke budete čeliť zrejme tak či tak.

Užitočná rada

Tak ako odpovedať? Toto je rada, na ktorej sa zhodujú odborníci z kariérového poradenstva a ktorou si vytvoríte priestor na vyjednávanie.

Stanovte si v hlave plat, s ktorým by ste boli spokojný. No nevyslovte ho pri odpovedi ako jedno konkrétne číslo. Odpovedajte rozpätím, teda od-do s tým, že plat, ktorý ste si na začiatku v hlave stanovili, bude v danom rozpätí predstavovať spodnú hranicu.

Odpoveď doplňte tým, že na určenie konkrétnej cifry potrebujete poznať presný rozsah pracovných úloh či miery zodpovednosti a naopak aj prípadné pracovné benefity.

Je pravdepodobné, že vám potenciálny zamestnávateľ ponúkne plat na spodnej hranici, ale ocitnete sa v pozícii, kedy sa môžete aspoň pokúsiť vyjednávať bez obáv z toho, že vaše prehnané platové požiadavky nadobro odradia zamestnávateľa. Zároveň viete, že aj spodná hranica je plat, ktorý je pre vás absolútne prijateľný.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM