Regióny Regióny Regióny

Bardejovský jarmok je jedným z najstarších jarmokov na Slovensku.

Bardejovský jarmok sa koná už od roku 1352 kedy panovník Ľudovít l. dal mestu privilégium môcť sa opevniť.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovský jarmok je jedným z  najstarších jarmokov na Slovensku.
Zdroj: Bardejovský Reportér

Jarmoky majú na území Slovenska bohatú a dlhoročnú tradíciu. Ich vznik sa datuje do 12. storočia, kedy miestni mocipáni začali na svoje neobrobené a málo zaľudnené majetky volať obyvateľov z hustejšie zaľudnených lokalít Uhorska. Noví obyvatelia priniesli so sebou množstvo zvykov, ktoré viedli k pozdvihnutiu našich miest. Išlo v prvom rade o výročné trhy organizované pri rôznych cirkevných sviatkoch. Dôvodom bolo nariadenie kráľa Ladislava (1077 – 1095) o možnosti obchodovania iba konkrétnych, vopred určených miest.

Bardejovský jarmok je podľa historických prameňov jedným z najstarších. Koná sa od roku 1352 kedy panovník Ľudovít l. dal mestu privilégium môcť sa opevniť. Vznikol tak tzv. fortikulačný systém, ktorý je najzachovalejším na Slovensku. S týmto právom súvisel aj ďalší rozvoj mesta, ako napríklad právo konať výročný jarmok. Na to nadväzovali neskoršie práva vlastniť erb, či hrdelné právo. V historickom kontexte majú podobný význam jarmoky v Trnave (13. storočie), Ilave (14. storočie), Michalovciach (1399), Trenčíne (1421), Brezne (1488), Galante (1635), Banskej Bystrici – Radvani (1655), Detve (1811) a Snine (1839).

Náš jarmok v tomto roku oslavuje 667. ročník historického a 47. ročník novodobého Bardejovského jarmoku. Zároveň sa tento ročník bude niesť v znamení 777. výročia prvej písomnej zmienky o Bardejove. Od 23. do 26. augusta sa na ploche 4 800 m2 predstaví to najlepšie, čo mesto môže ukázať. Nebudú chýbať tradičné aktivity ako Ulička remesiel, zábavné atrakcie, lunaparky, stánky s všakovakými tovarmi a dobrotami. Okrem toho sa môžu návštevníci i obyvatelia tešiť na množstvo sprievodných programov a kultúrnych vystúpení.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM