Monika Gécziová Regióny

Benjamín (13) ukázal dobré srdce: Za pomoc prírode je nominovaný na Detský čin roka

Bardejovský školák Benjamín svojim činom ukázal, že mu záleží na prírode a zvieratách v nej. A vy teraz máte možnosť, dať mu svoj hlas v ankete.

Ilustračný obrázok k článku Benjamín (13) ukázal dobré srdce: Za pomoc prírode je nominovaný na Detský čin roka
Zdroj: rodina Hankovská

„Išiel som sa so sestrou bicyklovať. Keď sme išli okolo kultúrneho domu, všimol som si, že sa na zemi niečo hýbe. Bolo to malé a čierne. Pod oknami sa bezmocne trepotalo mláďa belorítky so žltým zobákom. Vypadlo z hniezda. Nad oknami bolo nalepených veľa hniezd a tak sme nevedeli z ktorého,“ takto opisuje začiatok svojho príbehu, vďaka ktorému je nominovaný na Detský čin roka, trinásťročný Benjamín, ktorý bol v tom čase šiestakom na Základnej škole Wolkerova v Bardejove.

Ako Benjamínko ďalej uvádza vo svojom liste opisujúcom svoj skutok, opatrne so sestrou vtáča zdvihli a odniesli domov, kde našli papierovú krabičku, ktorú vystlali senom. „Belorítky sa živia hmyzom. Mucholapkou sme preto zabíjali muchy a špáradlom jej ich vkladali do zobáčika. Vtáča bolo stále hladné a tak som do chytania múch zapojil celú rodinu. Dávali sme jej aj striekačkou po kvapkách vodu,“ vysvetľuje školák s tým, že belorítka rýchlo mocnela a rástla a tak ju jedného dňa vyniesol s krabičkou von.

Miluje prírodu i rád pomáha

„Vtáčik vystrel krídla a vzlietol. Odvtedy som ho nevidel, bolo mi za ním smutno, lebo som si naňho zvykol. Ale na druhej strane som mal dobrý pocit, že som zachránil život, hoci len maličkého vtáčika,“ končí svoje rozprávanie Benjamínko, ktorého v škole všetci volajú Beny.

Podľa jeho pani učiteľky Milady Mlynárovej je to skromný a nenápadný chlapec, ktorý sa výborne učí a ako každý chlapec v jeho veku, má veľa záujmov. Rád hrá futbal, ale hlavne miluje prírodu a zaujíma ho všetko, čo sa v nej deje. „Často pozoruje vtáky, zvieratá a ak je to potrebné, aj pomáha. Beny má veľké srdce. Svedčí o tom aj jeho príbeh v Detskom čine roka. Verím, že aj v budúcnosti z neho bude dobrý ochranca prírody,“ dodala pedagogička.

Hlasovať za Benjamínka môžete TU!

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM