Cestovanie

Chystáte sa na túru? TIPY, ako správne zabaliť batoh

K dobrej túre patrí aj kvalitne zabalený batoh. Viete, ako na to? S niekoľkými jednoduchými radami to zvládne každý.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na túru? TIPY, ako správne zabaliť batoh
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Hory a lesy sa počas celého roka plnia tisíckami návštevníkov. Ak sa chcete medzi nich zaradiť aj vy, nemali by ste podceniť dôkladnú prípravu.

Myslite na všetko

Zabudnúť by ste určite nemali na vhodnú obuv, oblečenie, jedlo, dostatok vody, základnú lekárničku, nabitý mobilný telefón a vopred by ste si mali naštudovať celú trasu. Pred odchodom na túru si ešte skontrolujte predpoveď počasia.

Najbližším spoločníkom každého turistu je jeho batoh. Pri jeho výbere dbajte na správnu veľkosť, vhodné spevnenie chrbtovej časti, bedrový a hrudný popruh a nepodceňte ani výber materiálu.

Nákupom batohu to však nekončí. Aby ste si pochod v prírode poriadne užili, musíte vedieť, ako všetky veci poriadne zbaliť. Dôležité je hlavne správne rozloženie váhy. Ak tento aspekt podceníte, pripravte sa na bolesti chrbta, krku, kĺbov a rýchly úbytok energie.

Navyše, nelogické usporiadanie vecí v batohu môže narobiť ďalšie problémy. Určite nechcete v prípade úrazu “dolovať” lekárničku z najhlbších útrob batoha. Rovnako nepoteší ani bunda zašpinená od roztlačeného banánu, na ktorý ste nedopatrením uložili ťažkú fľašu s vodou.

Správne zbalený batoh výrazne spríjemní každý výlet. / Zdroj: Pexels.com

Kam to patrí?

Základom je vhodne rozložiť váhu. Ťažisko batohu by ste sa mali snažiť dostať k hornej časti chrbta.

Poďme však postupne. Ak plánujete aj nocovanie v prírode, spací vak a karimatku by ste mali vložiť na úplné dno batohu. Ak nemáte veľký turistický model, tak tieto pomôcky na spanie môžete pripevniť pod batoh. V prípade spacieho vaku však nezabudnite na nepremokavý obal. V spodnej časti určite nenoste nič, čo by sa mohlo poškodiť položením celého nákladu na zem.

Hlavná komora je určená pre väčšiu záťaž.

Najťažšie predmety (pri jednodňovej túre napríklad voda/ potraviny a podobne) umiestnite približne v druhej štvrtine od vrchu batoha, čo najbližšie k chrbtu. Vyhnete sa tak predkláňaniu pri chôdzi. Zvyšný priestor môžete vyplniť napríklad oblečením. Zamyslite sa však, ktoré predmety budete potrebovať skôr a podľa toho ich do batohu ukladajte. Jedlo vždy zbaľte do pevných nádob alebo vhodných obalov.

Rozloženie výbavy si dobre premyslite. / Zdroj: Unsplash.com

Do najvrchnejšej časti batoha by ste mali umiestniť všetky drobnosti, ktoré potrebujete mať po ruke. Zabaliť sem môžete napríklad lekárničku, telefón, svietidlo, peňaženku, dámske hygienické potreby a podobne.

Dolaďovanie detailov

Keď máte batoh zbalený, ostáva už iba stiahnutie všetkých kompresných popruhov tak, aby sa v batohu pri chôdzi nič nepohybovalo. Na záver ešte pridáme malú, no užitočnú radu. Aj keď moderné batohy disponujú množstvom rôznych popruhov a úchytov, vyhnite sa vešaniu predmetov z vonkajšej strany batohu. Pri chôdzi sa budú pohybovať zo strany na stranu a budú vám znepríjemňovať každý jeden krok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM