ELA Správy Zo Slovenska

Ďalšia BLAMÁŽ s pasmi! Niektorí Slováci majú problém vycestovať, štát priznáva ZLYHANIE

Ministerstvo vnútra musí riešiť ďalšiu nepríjemnosť okolo cestovných dokladov Slovákov. Niektorým hrozia zvýšené výdavky, alebo dokonca to, že na dovolenku nebudú mať ako vycestovať.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia BLAMÁŽ s pasmi! Niektorí Slováci majú problém vycestovať, štát priznáva ZLYHANIE
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš , Dnes24.sk

Klientske centrá pred letnými dovolenkami už tradične praskajú vo švíkoch. No i keď si mnohí Slováci začali vybavovať potrebné cestovné doklady včas, majú smolu.

Štát mešká

Štát má problém s vydávaním dokladov v stanovenej 30-dňovej lehote. Poniektorí naň čakajú dlhšie. Mnohí už majú zakúpené dovolenky a hrozí im, že nikam nevycestujú.

Ministerstvo vnútra SR už potvrdilo, že má problém s lehotami. Zároveň konštatuje, že ide len o niekoľko prípadov, konkrétne približne 3 500 pasov, a momentálne riešia doklady pre tých občanov, ktorí potrebujú vycestovať v najbližších dňoch.

Kto sa ale nechce spoliehať na štát a tlačí ho termín odchodu, má ešte jednu možnosť: Podať si novú žiadosť o vydanie pasu a zaplatiť poplatok za vydanie do 48 hodín.

Občan starší ako 16 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu:

  • do 30 dní 33 €,
  • do 10 pracovných dní 66 €,
  • do 2 pracovných dní 99 €.

Občan od 6 do 16 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu:

  • do 30 dní 13 €,
  • do 10 pracovných dní 26 €,
  • do 2 pracovných dní 39 €.

Občan mladší ako 6 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu:

  • do 30 dní 8 €,
  • do 10 pracovných dní 16 €,
  • do 2 pracovných dní 24 €.

Problémy aj nedávno

Nejde o prvý problém s dokladmi, ktorý nie jednému Slovákovi narobili starosti. V poslednom období, konkrétne v apríli, zaznamenalo Ministerstvo vnútra SR aj viaceré oznámenia občanov týkajúce sa problémov s načítaním cestovného pasu na niektorých letiskách.

Toto napríklad zažila aj aj známa slovenská speváčka Daniela Nízlová, ktorej sa vďaka tomu takmer nepodarilo odletieť zo zahraničia. Speváčka mala problém ešte počas januára, keď cestovala do Dubaja. Čip na jej cestovnom pase nefungoval, a tak mala problém prejsť bezpečnostnou kontrolou.

„Na letisku mi nevedeli načítať cestovný pas, a tak sa mi stalo aj cestou do Dubaja, aj cestou z Dubaja, že ma dali bokom. Našťastie mi dovolili odletieť aj priletieť do krajiny,“ vyjadrila sa vtedy Nízlová pre Nový Čas.

Úradníci preverením zistili, že niektoré cestovné pasy vydané medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023, boli vydané s malou odchýlkou zápisu údajov v čipe.

30-tisíc chybných

Polícia následne identifikovala už približne 30-tisíc chybných pasov a začala občanov kontaktovať. Odchýlka bola zaznamenaná pri procese personalizácie (výroby) cestovných pasov v dôsledku chybného softvéru na strane dodávateľa. Či má pas odchýlku v čipe, si možno overiť v elektronickej databáze, ktorú sprístupnilo ministerstvo vnútra.

Rezort vnútra pripomína, že občan SR môže byť držiteľom dvoch platných cestovných pasov.

Ak o výmenu pasu požiada občan, ktorý má v pase s odchýlkou zápisu v čipe udelené platné víza alebo má na číslo tohto pasu zakúpené letenky, je možné vydať mu druhý cestovný pas bezplatne. O výmenu pasu môže požiadať dodatočne po skončení sa platnosti víz alebo po návrate z cesty. Vydaný cestovný pas je potrebné vyzdvihnúť na pracovisku, kde bola podaná žiadosť.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM