Správy Zo zahraničia

Diskriminačné ceny palív v Maďarsku: Pre dvojaké SUMY dostali prvé varovanie

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v stredu povedal Maďarsku, aby pozastavilo diskriminačné ceny pohonných látok pre vozidlá so zahraničnými poznávacími značkami.

Ilustračný obrázok k článku Diskriminačné ceny palív v Maďarsku: Pre dvojaké SUMY dostali prvé varovanie
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

V opačnom prípade riskuje súd. TASR o tom informuje na základe správy Reuters, ktorá sa odvoláva na list Európskej komisie.

Dvojaké ceny

Tento krok predstavuje ďalší spor medzi Komisiou a Maďarskom. Napätie medzi Bruselom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom v uplynulých mesiacoch vzrástlo aj preto, že Budapešť blokovala ďalší balík európskych sankcií proti Rusku.

Maďarsko zaviedlo dvojaké ceny palív pre domácich a zahraničných motoristov. Zatiaľ čo vozidlá s maďarskými poznávacími značkami si môžu kúpiť lacnejšie, dotované palivo, autá so zahraničnými poznávacími značkami musia platiť trhové ceny.

Podľa Bretona to predstavuje nepriamu diskrimináciu a porušenie pravidiel Európskej únie (EÚ).

„Žiadam vás, aby ste nám poskytli svoju odpoveď v súvislosti s odôvodnením a dobou platnosti týchto opatrení, ktoré by mohli predstavovať porušenie práva EÚ,“ uviedol Breton v liste maďarskému ministrovi technológií.

Hrozia pokutami

„Tiež vás žiadam, aby ste pozastavili uplatňovanie opatrení, kým nebude zabezpečený ich súlad s právom EÚ,“ napísal.

Breton uviedol, že Európska komisia môže začať proti Budapešti konanie o porušení práva, ktoré môže v konečnom dôsledku viesť k súdnemu konaniu a pokutám.

Maďarsko sa obhajuje, že toto opatrenie vyvolala tzv. palivová turistika a rastúca tranzitná doprava, ktorá zvýšila spotrebu paliva.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM