Marián Pillár Regióny Regióny

Fejtón Mariána Pillára: Lístok z úradu

Každý nezamestnaný, ktorý je registrovaný na úrade práce sa má raz za čas preukázať akýmsi lístkom, že si hľadá prácu.

Ilustračný obrázok k článku Fejtón Mariána Pillára: Lístok z úradu
Zdroj: pixabay.com

Veď to pozná každý, kto bol chvíľu nezamestnaný. Na lístok sa napíše meno, bydlisko, potom pracovná pozícia o ktorú sa uchádza a napokon zamestnávateľ napíše či má, alebo nemá záujem zamestnanca prijať. Myslím si, že je to jedna z hlúpostí slovenskej byrokracie a nebojím sa tvrdiť, že aj národa. Navyše podľa mňa tento papier, či dokument posúva hľadanie si práce a teda aj samotnú prácu do úplne inej roviny.

Pracovať je ľudské

Podľa môjho názoru, veľká väčšina nášho obyvateľstva pracovať chce. Jednak z dôvodov finančných, jednak osobných. Chceme si proste žiť svoj vlastný život, byť čo najviac nezávislí, mať sa dobre a chceme tiež aby sme sa stali akceptovanou časťou spoločnosti. Chceme aby si nás vďaka našim schopnostiam ktoré uplatníme v práci, iní vážili.

Tvrdím, že je to súčasť našej prirodzenosti, rovnako ako sexualita či agresia.No z takéhoto byrokratického príkazu na hľadanie si práce akosi automaticky vyplýva, že ľudia si hľadať prácu nechcú, teda nechcú pracovať. A preto musíme zabezpečiť nejaké vonkajšie, formálne, vplyvy, aby si tú prácu hľadali, teda aby pracovali.

V opačnom prípade by to nemalo svoj zmysel. Ak si však zvykneme na takéto formálne príkazy, postupne sa stanú našou prirodzenosťou. Stratíme svoju vlastnú aktivitu, pretože vždy budeme čakať na nejaký príkaz. Stratíme cit pre zdravý sedliacky rozum, pre to, čo je a čo už nie je prirodzené.

Neuč vtáka lietať

Byrokratický aparát sa tu veľmi zvláštnym spôsobom uplatňuje na niečo, čo považujeme za prirodzené. Aký zmysel by malo napríklad to, ak by sme normálnemu tínedžerovi prikázali myslieť na sex. Veď ako normálny tínedžer už vo svojej podstate na sex samozrejme myslí.

Je potrebné prikazovať futbalistom, aby hrali čo najlepšie? Nie, veď oni hrajú vždy tak, aby vyhrali, teda v rámci svojich možností vždy čo najlepšie. Prikazuje niekto deťom, aby sa hrali, či mladým aby sa zabávali? Je potrebné dať vtákom príkaz na lietanie?

Viem, že jeden z hlavných argumentov na zavedenie takýchto lístkov je snaha zamestnať Rómov. V spoločnosti prevláda názor, že Rómovia nechcú pracovať a vždy je potrebné ich k tomu nejako nútiť. Neviem koľko Rómov, či Nerómov sa naozaj vďaka tomuto lístku zamestnalo.

Trúfam si ale povedať, že prevrat v zamestnanosti to určite nespôsobilo. Ak niekto nechce pracovať, tak sa ho jednoducho musíme opýtať, prečo. Je tu potrebné skĺbiť zdravý sedliacky a akademický rozum. Ak vôbec ešte niečo také máme. Skúsim dať jeden prostuduchý dôvod, ktorý sa dá uplatniť na viacerých slovenských zamestnávateľov: Niekto nechce pracovať, aby sa necítil ako ľahká štetka … .

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM