Ľubica Trubíniová Regióny

Fico odmietol iniciatívu za záchranu lesov

MY SME LES, verejnosť a ochranári dostali pod stromček dva darčeky. Premiér ich odmietol, minister životného prostredia prijal.

Ilustračný obrázok k článku Fico odmietol iniciatívu za záchranu lesov
Zdroj: pixabay.com

To zlé

Iniciatíva MY SME LES obdržala odpoveď z Úradu vlády SR na svoj list. Premiér sa s nimi nemá záujem stretnúť. Rovnaká odpoveď prišla z Úradu vlády aj na Výzvu na zastavenie ničenia horských lesov, ktorú inicioval Slovenský ochranársky snem. Zamietavá odpoveď na výzvu na prejednanie Desatoro pre les iniciatívy MY SME LES, ktorú podporujú desaťtisíce ľudí, známe osobnosti, ale aj minister životného prostredia a splnomocnenec vlády pre menej rozvinuté okresy, hovorí veľa o postoji Roberta Fica k slovenskej prírode a vzácnym lesom. Nečudujme sa, že to dnes v krajine vyzerá tak, ako to vyzerá. Listy boli postúpené na ministerstvo pôdohospodárstva, t. j. na to ministerstvo, ktoré obe iniciatívy považujú za zodpovedné za nešetrné zaobchádzanie so slovenskou prírodou. 

To dobré

Dobrá správa je, že aj vďaka iniciatíve MY SME LES sa konečne rozhýbali ľady a niektoré štátne úrady začali konať. Možno sa tak podarí zachrániť tisícky hektárov vzácnych lesov, v ktorých dodnes prežíva ohrozený tetrov hlucháň. 

  1. Ministerstvo ŽP poslalo obvodným úradom už druhé usmernenie. Podľa týchto usmernení by mali úrady zastaviť ťažbu v lokalitách výskytu tetrova hlucháňa. 
  2. Na základe toho začalo v Tatranskom národnom parku konanie o záchranu najväčšieho komplexu lesov s výskytom hlucháňa na celom území Slovenska. Správa TANAPu spolu s OZ Prales na rokovaní požadovali prísnu ochranu lokality aj v prípade kalamít.

„Veríme preto, že konanie dopadne v prospech ochrany tohto jedinečného územia. Popri Tichej a Kôprovej doline by tak mohlo vzniknúť ďalšie rozsiahle divoké územie v TANAPe. Lokalita sa nachádza medzi Osobitou a Juráňovou dolinou. Teší nás, že aspoň niekomu z vlády na lesoch záleží,“ povedal Erik Baláž, jeden z iniciátorov MY SME LES.

  1. Minister ŽP na osobnom stretnutí prisľúbil iniciátorom MY SME LES skoré schválenie Programu záchrany tetrova hlucháňa. Program záchrany by mal byť schválený v januári 2018.

„Tento dôležitý dokument by mal pomôcť ochrániť aj ďalšie lokality. Tetrov hlucháň je symbolom vzácnych lesov,“ hovorí Baláž. 


Všetky tieto kroky boli rozpracované dávno pred spustením MY SME LES, ale práve tlak zo strany verejnosti prostredníctvom tejto iniciatívy ich konečne urýchlil. Je to tlak na úrady, štátnu ochranu prírody, ministra. Veríme, že jedného dňa spoločne dosiahneme aj prebudenie premiéra – a začne sa zaujímať o katastrofálny stav slovenskej prírody a lesov.

LIST MY SME LES: https://www.mysmeles.sk/list-premierovi

VÝZVA SOS:   http://www.ochranari.sk/…rskych-lesov

Zdroj: ochranari.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM