Webnoviny - Svet

Grizly prenikajú do teritórií bielych medveďov

WEBNOVINY.SK

grizly Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. februára (WEBNOVINY) – Medvede grizly (Ursus arctos horribilis) sa čoraz častejšie vyskytujú aj na severe kanadskej provincie Manitoba, kde doteraz žili iba medvede biele (Ursus maritimus). Tvrdia to americkí vedci z City University of New York.

Odborníci zistili, že v rokoch 1996 až 2008 sa Národnom parku Wapusk na severe Manitoby uskutočnilo deväť potvrdených pozorovaní medveďov grizly a počas leta minulého roku pribudli ďalšie tri prípady. Pred rokom 1996 však medvede grizly v tomto parku nikdy nevideli. Doteraz si vedci mysleli, že krajina severne od tohto parku je príliš nehostinná na to, aby cez ňu medvede grizly migrovali. Avšak v samotnom národnom parku majú medvede dostatok potravy, z čoho vyplýva, že sa tu možno už aj trvalo usadili.

Pre medvede biele, ktoré sú v parku pôvodným druhom, predstavuje príchod medveďov grizly v prvom rade potravinovú konkurenciu. V prípade, že by sa medvede grizly v parku usadili natrvalo, používali by pravdepodobne na zimný spánok rovnaké brlohy, v ktorých samice medveďov bielych rodia svoje mláďaťa. Ak by sa na jar oba druhy zobudili v rovnakom čase, medvede grizly by zabili mláďatá medveďov bielych. Ďalším rizikom spoločného areálu výskytu oboch druhov je zvýšený počet krížencov, ktorých prítomnosť vo voľnej prírode dokázali v roku 2006 DNA testy zastreleného jedinca na Banksovom ostrove na severe Kanady.

Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM