Aktualizované Krimi

Herák sa vzdal poslaneckého mandátu: S TÝMTO nepočítal!

Potom, ako médiá vytiahli na poslanca Národnej rady Slovenskej Republiky (NR SR) Jána Heráka už druhý prípad sexuálneho zneužívania mladistvej, ten sa vzdal poslaneckého mandátu.

Ilustračný obrázok k článku Herák sa vzdal poslaneckého mandátu: S TÝMTO nepočítal!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Herák sa vzdáva poslaneckého mandátu. Oznámil to na stredajšej tlačovej konferencii. Herák čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby. Svojím rozhodnutím chce chrániť svoju rodinu, obvinenia odmieta.

Nepočítal som s tým, že médiá budú na mňa útočiť deň čo deň,“ vysvetľuje Herák, prečo sa nevzdal hneď po prvom prevalení prvého prípadu.

Nikdy by som si nedovolil

Herák hovorí, že médiá z neho urobili „najšpinavšieho chlapa“ a za toto mu politika nestojí. „Nevzdávam sa mandátu preto, aby ma médiá tlačili, že som sa k niečomu priznal,“ povedal s tým, že má čisté svedomie a vedia o tom aj riaditelia centier pre deti a rodiny.

Nikdy by som si nedovolil ani jedno dieťa sexuálne zneužiť,“ vyhlásil s tým, že sa nevyhýba žiadnej zodpovednosti. Hovorí, že je v jeho záujme, aby sa všetko riadne vyšetrilo, bude naďalej súčinný s orgánmi činnými v trestnom konaní. Dodal, že doteraz nebol vypočutý.

Herák ďalej vyhlásil, že sa na jeho osobu zosypalo množstvo krivých obvinení. Zopakoval, že je bývalým odchovancom detského domova a takmer 16 rokov organizuje detské letné tábory, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 10.000 detí z celého Slovenska.

Ak by som niečo spáchal, nemal by som dostatočnú dôveru u mnohých riaditeľov,“ doplnil. Dodal, že sa vždy snažil robiť tábory zodpovedne. Uviedol, že nevie, či bude v organizovaní táborov pokračovať.

Obnovený prípad

O obnovení prípadu z roku 2018 sa podľa svojich slov dozvedel v stredu. Maloleté dievča si podľa jeho slov vymyslelo, že ho znásilnil. Zdôraznil, že na jeho podnet šiel s dievčaťom na gynekologické vyšetrenie, ktoré skutok vylúčilo. V tom čase ho podľa jeho slov vypočúvala aj polícia.

Polícia v stredu informovala, že obnovila trestné stíhanie Heráka za prečin sexuálneho zneužívania. Ide o starší prípad z roku 2018, keď malo dôjsť k zneužitiu chovanky detského domova.

Reakcia OĽANO

Hnutie OĽANO považuje vzdanie sa poslaneckého mandátu nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Jána Heráka v tejto chvíli za správne riešenie na upokojenie situácie aj vzhľadom na závažnosť obvinení. Uviedol to hovorca hnutia Matúš Bystriansky. „Veríme, že nezaradený poslanec Ján Herák prijme zodpovedné rozhodnutie,“ dodal. Herák do NR SR kandidoval práve za hnutie OĽANO.

Vzhľadom na citlivosť tejto témy by som sa ja na jeho mieste vzdal poslaneckého mandátu,“ dodal premiér Eduard Heger (OĽANO). Stanovisko premiéra TASR poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Na vzdanie sa mandátu Heráka už vyzvali koaličné strany SaS a Za ľudí. Odvolávajú sa na medializované informácie, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia.

Čelí obvineniu

Poslanec Herák čelí obvineniu zo zneužívania maloletej osoby. Na informácie doteraz reagoval tým, že verí v dokázanie svojej neviny. Deklaroval pripravenosť poskytnúť maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a dôveru voči nim. Koncom mája si pozastavil členstvo v klube OĽANO, dokým sa obvinenie nevyšetrí. Figuruje ako nezaradený poslanec.

Herák organizuje tábory pre deti, často ide podľa neho o deti z detských domovov, z neúplných rodín či z vylúčených komunít. „Chápem, že niekedy majú deti potrebu si vymýšľať či zaujať,“ reagoval v súvislosti s obvinením. Odmieta, že by sa stali veci, z ktorých bol obvinený.

Podľa komunikačného oddelenia hnutia OĽANO by mal na miesto Heráka nastúpiť do NR SR ako náhradník Sebastián Kozarec.

Nový koronavírus na Slovensku:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM