TOS Lifestyle

Kňaz z 19. storočia sa stal WELLNESS guru: Jeho metódy sú teraz horúcimi TRENDMI!

Vyliečil sám seba z tuberkulózy, ktorá v tom čase znamenala často smrť a jeho metódy sú dnes mimoriadne populárne.

Ilustračný obrázok k článku Kňaz z 19. storočia sa stal WELLNESS guru: Jeho metódy sú teraz horúcimi TRENDMI!
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com

Hovorí vám niečo meno Sebastian Kneipp? Ide o kňaza z 19. storočia, ktorý sa stal wellness guru a je krstným otcom súčasných wellness trendov.

Vyliečil sám seba

Narodil sa v roku 1821 v Nemecku a vyučil sa za katolíckeho kňaza. Keď mal 26, ochorel na tuberkulózu, čo bol v tom čase často rozsudok smrti.

Kneipp sa však vyliečil experimentovaním s hydroterapiou, vrátane ponorov do chladného Dunaja. Ak ste si teda mysleli, že posilňovanie imunitného systému otužovaním je vynálezom posledných rokov, nie je to tak.

Presadzoval okrem vodoliečby tiež stravu prevažne rastlinného a lokálneho pôvodu, vyzdvihoval každodenné cvičenie či vyvážený spôsob života.

Kneippove metódy

Neskôr založil kúpele Bad Wörishofen neďaleko Mníchova a chodievali k nemu tie najväčšie celebrity, no neodmietal ani chudobných, ktorí mu nemohli zaplatiť.

Okrem klasického otužovania vo veľkom vyzdvihoval napríklad chôdzu naboso v tom najrôznejšom teréne ako je sneh, tráva, na ktorú padla ranná rosa alebo tráva po daždi, studený potôčik a podobne.

Postupov s jeho podpisom je veľmi veľa, k dispozícii sú aj viaceré publikácie. A aké sú zásady zdravého životného štýlu podľa Kneippa?

Článok pokračuje na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM