Zo Slovenska

Lákajú vás nákupy počas Black Friday? Dajte si POZOR na podvodníkov!

Black Friday si obľúbili aj Slováci. Aj na nich však číha nebezpečenstvo. Odborník radí, ako neprísť o peniaze a nenaletieť podvodníkom.

Ilustračný obrázok k článku Lákajú vás nákupy počas Black Friday? Dajte si POZOR na podvodníkov!
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vyzýva ľudí, aby boli obozretní a nakupovali len na overených stránkach. Urobil tak v súvislosti s blížiacimi sa nákupnými sviatkami, ako je Black Friday a Cyber Monday. TASR o tom informoval Peter Habara z odboru komunikácie NBÚ.

Čítajte recenzie

„Kyberútočníci si vedia vyrobiť podvodné stránky, ktoré neraz vyzerajú na nerozoznanie od tých pravých. Keby ste sa na nich rozhodli nakupovať, mohli by ste prísť o svoje peniaze, ale aj o osobné či platobné údaje. Útočník ich môže neskôr zneužiť. Časté sú aj phishingové e-maily spojené s lákavými výpredajmi,“ upozornil úrad.

Zároveň odporúča, aby ľudia nakupovali od oficiálnych predajcov a čítali recenzie. „Prečítajte si recenzie na stránky a zamerajte sa najmä na negatívne recenzie. Pozitívne si mohol obchodník vytvoriť sám,“ dodal.

Pozor na platby

NBÚ pripomína, že podvod možno spoznať aj tak, že ceny nekorešpondujú s cenami ostatných predajcov. Pozor si treba dávať aj na spôsob platby. Oficiálne online obchody vo väčšine prípadov ponúkajú zákazníkom viaceré možnosti platby. „Ak ponúkajú platbu kartou, uistite sa, že je zabezpečená a prebieha cez oficiálnu platobnú bránu banky alebo spoločnosti, ktorá môže takéto služby poskytovať. Pokiaľ je možné zaplatiť cez PayPal, zvoľte si túto možnosť,“ doplnil.

Pomôže jednorazová karta

V prípade častého internetového nakupovania NBÚ odporúča zaopatriť si kartu špeciálne len na takéto nákupy. Na takejto karte by mala byť len obmedzená výška finančných prostriedkov a limit na platenie. „Ešte lepším riešením je používanie jednorazových virtuálnych platobných kariet,“ skonštatoval úrad.

Varuje, že seriózny online obchod nežiada viac osobných údajov, ako je nevyhnutné pre doručenie objednaných produktov. „Ak od vás pri registrácii alebo platbe predajca žiada zadanie neštandardných údajov (rodné číslo, dátum narodenia alebo číslo občianskeho preukazu), pravdepodobne pôjde o podvodné konanie s cieľom získať vaše osobné údaje,“ upozornil.

Na čo si ešte dať pozor?

Podvod možno spoznať aj podľa odkazu stránky v prehliadači. „Sústreďte sa na preklepy v ňom, ale aj na symbol zámku, ktorý by sa pri ňom mal nachádzať – ak sa nachádza, stránka má https protokol. Nespoliehajte sa však len na tento symbol, keďže zneužiť ho vedia aj útočníci,“ radí NBÚ.

Pozornosť treba venovať aj informáciám na stránke, ako sú obchodné podmienky, fakturačné údaje a kontakt na predajcu alebo na zákaznícky servis. Overiť sa dá aj dĺžka registrácie domény.

Podvodnú stránku je možné nahlásiť Národnému bezpečnostnému úradu – konkrétne Národnému centru kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM