Magazín

Len jedna farba očí je NAJVZÁCNEJŠIA: Zelená to nie je!

Možno máte unikátne oči a ani o tom neviete! Takúto farbu má len jedno percento populácie. Máte ju tiež?

Ilustračný obrázok k článku Len jedna farba očí je NAJVZÁCNEJŠIA: Zelená to nie je!
Zdroj: pixabay.com

Hovorí sa, že zrkadlom duše sú oči. Modré sú symbolom krásy, hnedé pôsobia srdečne a seriózne, zelené vraj vyvolávajú zmyselnosť. Nech je to už tak či onak, len jedny sú na svete tie nevzácnejšie.

Myslíte si, že majú zelenú farbu? „V minulosti bola považovaná za najvzácnejšiu farbu očí, ale nová klasifikácia farieb ukázala, že tu máme ešte zriedkavejší odtieň,“ píše Verywell Health.

Žiadna sivomodrá

Môže za to nová klasifikácia v ktorej sa určilo, že sivá už nie je variáciou modrých očí, ale je to štandardná farba. Pochváliť sa sivými dúhovkami môže menej ako 1% populácie naprieč svetom. „Sivé oči môžu obsahovať len toľko melanínu v prednej vrstve, aby sa stlmili modré vlnové dĺžky svetla, ktoré sa odrážajú späť od tkaniva oka. Tmavosivé oči majú v prednej vrstve o niečo viac melanínu ako svetlosivé oči,“ opisuje tamojší portál.

Na druhom mieste je sú zelené oči, ktoré má 2% populácie.

Zelenookí ľudia žijú najčastejšie v strednej, západnej a severnej Európe. Ak ste majiteľom takýchto očí, je pravdepodobné, že máte keltský či germánsky pôvod.

Najprv boli hnedookí

Rôzne kombinácie a koncentrácie melanínu ovplyvňujú viaceré gény: „Gén OCA2 hrá najvýznamnejšiu úlohu pri určovaní farby vašich očí. Podľa výskumu mali ľudia pred 10-tisíc rokmi hnedé oči, kým genetická mutácia neovplyvnila gén OCA2 tak, že v podstate vytvorila „prepínač“, ktorý vypol schopnosť produkovať hnedé oči u osôb s mutáciou.“ Za konečnú farbu očí môže najmenej deväť ďalších génov, ktoré sa podieľajú na produkcii a šírenie pigmentu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM