Mário Hudák Regióny

Marián Dudra: O návštevníkov núdzu nemáme

Na Kráľovej studni nad Lenartovom sa bude v sobotu konať už štvrtý Lenartovský rebriňák.

Ilustračný obrázok k článku Marián Dudra: O návštevníkov núdzu nemáme
Zdroj: Ľubomír Augustínsky

LENARTOV/BARDE­JOV. V blízkosti poľských hraníc sa v katastri obce Lenartov nachádza miesto, ktoré ľudia poznajú ako Kráľova studňa. V stredoveku cez Lenartov do Poľska a Haliče (na území dnešnej Ukrajiny), viedla obchodná cesta. Legenda hovorí, že tu stál hostinec Kráľova studňa a že v roku 1471 sa tu stretli traja králi. Uhorský matej Korvín, poľský Kažimír IV. Jagellonský a jeho syn sv. Kažimír, ktorý je dodnes patrónom Poľska. V poľskej literatúre sa aj preto uvádza, že je to studňa troch kráľov. Keďže bolo vtedy veľké sucho, kone od smädu zúfalo hrabali kopytami do zeme. A zo zeme začala vyvierať voda. Studnička je tam stále a miesto, aj zásluhou lenartovských nadšencov, znova slúži na stretávanie ľudí, Poliakov aj Slovákov.

Studňa troch kráľov

Dobrovoľníci z Občianskeho združenia Kráľova studňa pod vedením miestneho zanietenca Mariána Dudru (45), tu pred šiestimi rokmi postavili rozhľadňu. Odvtedy sa na tomto charizmatickom a čarovnom mieste konajú rôzne športové, turistické, edukačné aj kultúrno-spoločenské akcie. Okolo združenia sa sformovala veľká komunita nadšencov prírody, turistiky a histórie. Od roku 2013 tu pravidelne vždy tretiu júnovú sobotu, organizujú v regióne už vychytenú akciu „Lenartovský rebriňák“. Tento rok sa bude konať 17. júna.

„Ja hovorím, že to je cykloturistická, kultúrna a predovšetkým charitatívna akcia. Pred štyrmi rokmi sme začínali s cenami ako boli nejaké tie plechovky piva. Dnes máme v charitatívnej tombole dvojdňový pobyt v Hoteli Alexander v Bardejovských Kúpeľoch,“ hovorí hlavný organizátor a šéf OZ Kráľova studňa, sociálny pracovník Marián Dudra. „Už teraz vieme, že aj keď nebude veľmi dobré počasie, budeme variť guľáš minimálne pre stovku turistov. No ak bude pekne, verím, že sa tu zíde aj štyristo ľudí. Chystáme aj slávnostné odhalenie veľkej informačnej tabule,“ vysvetľuje.

Pomoc pôjde do Lukova

Zraz je ráno o 8.30 pri Motoreste Javorina v Lenartove, súčasťou akcie je slovensko-poľský letný prechod okolo Kráľovej studne a obhliadka drevených kostolíkov v poľskom Leluchowe a Wojkowej. Pri rozhľadni bude potom na návštevníkov čakať folklórny súbor, heligonkári a Araňa z Jarovníc, pripravené budú aj detské atrakcie, zábava a živé koníky.

„Charitatívnu tombolu na Lenartovskom rebriňaku 2017 venujeme Tatiane Pavelčákovej z Lukova Tánička, ako ju zvyknú oslovovať jej najbližší príbuzní, mamka a brat má 18 rokov, no nemá to šťastie, ako mnoho ostatných detí, byť zdravá a tešiť sa zo života. Osud sa s nimi ako s rodinou veľmi kruto zahral. Tánička sa narodila svojim rodičom, keď už boli v pokročilom veku, s detskou mozgovou obrnou. Je na vozíku, zdravotne ťažko postihnutá a okrem morálnej pomoci samozrejme potrebuje aj finančnú. Preto sme sa rozhodli venovať jej výťažok z akcie,“ dodáva Marián Dudra.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM