Rastislav Búgel Zo Slovenska

My máme kravy, vy máte kravaty! Farmári odštartovali NAJVÄČŠÍ protest v histórii, FOTO

Slovenské cesty vo štvrtok obsadili farmári a ich ťažké stroje.

Ilustračný obrázok k článku My máme kravy, vy máte kravaty! Farmári odštartovali NAJVÄČŠÍ protest v histórii, FOTO
28
Galéria

Slovenskí poľnohospodári nasadli ráno o 9.00 hodine do traktorov a vybrali sa na cesty. V pláne majú protestné jazdy takmer po celom Slovensku.

2 200 traktorov na cestách

„Na cestách je v tomto momente takmer 2 200 traktorov. Ďakujeme za obrovskú podporu všetkým,“ píše Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

V akcii bude aj polícia. „V súvislosti s ohlásenými zhromaždeniami poľnohospodárov a farmárov polícia situáciu monitoruje. S organizátormi je v úzkom kontakte s cieľom zabezpečiť čo možno najplynulejší priebeh tak, aby bol komfort ostatných motoristov čo najmenej dotknutý,“ napísala na sociálnej sieti.

Muži zákona počas štvrtka (22. februára) odporúčajú vodičom použiť alternatívne trasy.

TIP: Mapu trás protestných sprievodov nájdete po kliknutí na TENTO odkaz!

Čo im vadí?

„Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora tak slušným, ale ráznym spôsobom vyjadrí svoj nesúhlas so smerovaním agropolitiky EÚ a podporí protestujúcich poľnohospodárov v ďalších krajinách EÚ,“ informovala SPPK.

Ako hlavné dôvody nespokojnosti európskych poľnohospodárov uvádzajú obrovské množstvo byrokracie, ktoré Európska komisia kladie na poľnohospodárov a potravinárov a nereálne postavené zelené ciele a nedostatočnú ochranu európskych trhov pred dovozmi ukrajinských komodít.

„Naši poľnohospodári chcú chovať zvieratá, pestovať plodiny a vyrábať potraviny, nie sedieť za počítačom a lúštiť niekedy až nezmyselné požiadavky Európskej komisie, ktoré sa neustále menia a brzdia rozvoj vidieka. Sme za vypočutie našich požiadaviek a reálnu diskusiu. Len tak sa obnoví dôvera európskych poľnohospodárov a potravinárov voči inštitúciám EÚ,“ dodala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Najväčšie protesty farmárov v histórii
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM