ELA Krimi

Namiesto tovaru STARÉ oblečenie a papiere: PODVODNÁ kuriérska firma zneužíva meno pošty!

Slovenská pošta znovu upozorňuje na podvodné praktiky, ktorými ľudia prichádzajú o peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto tovaru STARÉ oblečenie a papiere: PODVODNÁ kuriérska firma zneužíva meno pošty!
Zdroj: pixabay.com

Najnovšie zneužíva meno Slovenskej pošty rumunská spoločnosť FAN Courier, ktorá sa schováva pod tohto doručovateľa zásielok. O podvodnej kuriérskej spoločnosti informujú Aktuality.sk.

Slovákom chodia posledné týždne podvodné SMS a maily. Tí, ktorí v dobre viere čakajú na svoj balík a zaň zaplatia, prídu o peniaze a sú obeťou podvodu.

„Odosielateľ používa zdeformované logo Slovenskej pošty a od adresátov pýta poplatok za doručenie zásielky. Ich odosielateľom nie je Slovenská pošta, a preto by ste nemali na takéto maily reagovať. Ide o podvod, kde je zneužité meno Slovenskej pošty, preto sa Slovenská pošta obrátila na orgány činné v trestnom konaní,“ informuje Slovenská pošta na svojom webe.

Takto vyzerá podvodná SMS. Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Slovenská pošta

Namiesto tovaru staré oblečenie

Spoločnosť stavila na klasický podvodný scenár. Slovákom posiela maily a esemesky, ktoré obsahujú informácie o balíčkoch, ktoré si nikdy neobjednali.

Dôveryhodné správy obsahujú pokyny o prevzatí balíka a zaplatení určitej finančnej čiastky priamo kuriérovi.

Ak ste si istý, že nečakáte na žiaden tovar či balík, pravdepodobne takúto podvodnú správu odignorujete a nič nezaplatíte. Problém však väčšinou nastane vtedy, keď ste si niečo objednali na dobierku a podvedome považujete správu o zásielke za vašu očakávanú.

Ľuďom sa pri častom nakupovaní online môže veľmi ľahko stať, že kupujúci stratí prehľad o tom, čo všetko si cez internet objednal a ktorou kuriérskou spoločnosťou má prísť zásielka.

Zabalené haraburdy

Po prevzatí čaká obete nemilé prekvapenie. Na Facebooku si Slováci navzájom vymieňajú skúsenosti s podvodmi v spoločnej skupine HAKA proti podvodníkom. Aj tam nájdete príspevky sťažovateľov na spoločnosť Fan Courier. Viacerí popisujú svoje skúsenosti s balíkom od tejto spoločnosti:

Balíky sú plné papiera, starého oblečenia či hračiek.

FAN Courier na svojom webe uvádza, že je vedúcou kuriérskou službou v Rumunsku. „Všetky ocenenia, ktoré sme za tie roky získali, sú výsledkom solídnej obchodnej stratégie, trvalých investícií a dôvery, ktorú sa nám každoročne darí získavať od našich zákazníkov a zamestnancov,“ uvádza sa na stránke.

Slovenské úrady spomínanú spoločnosť neregistrujú. Podľa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb podvodná kuriérska spoločnosť nie je vedená v registri poštových podnikov a úrad ju neregistruje ako poskytovateľa poštových služieb v Slovenskej republike.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM