Zo Slovenska Magazín

POZOR na jedovaté symboly Vianoc! Prečo sú imelo a vianočná ruža nebezpečné?

Málokto vie, koľko jedovatých látok sa skrýva v tradičných vianočných rastlinách. Takú vianočnú ružu v starovekom Grécku používali ako chemickú zbraň vo vojnách.

Ilustračný obrázok k článku POZOR na jedovaté symboly Vianoc! Prečo sú imelo a vianočná ruža nebezpečné?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta , TASR/DPA

Podľa štatistík je napríklad pravdepodobnosť domáceho požiaru počas Vianoc až o 50 percent vyššia. Aj na urgentných príjmoch sú sviatky pokoja vždy rušné. Nejde pritom len o zabehnuté kosti, ale aj zlomeniny a ťažšie popáleniny. Pozor treba dávať najmä na deti.

„Otravné“ upratovanie

Pred Vianocami každý chce mať doma čisto a upratuje aj na miestach, ktoré počas roka zanedbáva. Utiera prach na ťažko dostupných miestach, umýva okná a vonkajšie parapety.

Aby sa predišlo úrazu, namiesto balansovania na parapetných doskách alebo vratkých stoličkách treba používať skladací rebrík. Na bezpečnosť pri upratovaní by sa malo myslieť zvlášť, ak sú doma malé deti.

Čistiace prostriedky v takomto prípade by sa nemali nechávať nikdy ani na chvíľku na dostupnom mieste bez dozoru. Ak dieťa prehltne agresívnejší čistiaci prostriedok, hrozia opuchy úst a v horšom prípade poleptanie pažeráka alebo žalúdka.

Jedovatý symbol Vianoc

Málokto vie, koľko jedovatých látok sa skrýva v tradičných vianočných rastlinách. Napríklad imelo, ktoré počas Vianoc zvykne visieť zo stropov. Ide o liečivú rastlinu, ktorá však má jedovaté plody. Biele bobule môžu po vnútornom požití spôsobiť vážne zdravotné problémy. Obsahujú totiž toxické proteíny spomaľujúce tep srdca.

Jedovatý je aj symbol Vianoc – vianočná ruža alebo hviezda. Jej účinky sú také silné, že v starovekom Grécku ju používali ako chemickú zbraň vo vojnách. Nebezpečná je biela tekutina vytekajúca z listov, ktorá po požití spôsobuje zvracanie.

Počas Vianoc sa v domácnosti nachádza množstvo nebezpečných predmetov. Sklené gule, horiace sviečky, stromček, ktorý nemusí byť dostatočne upevnený a desiatky iných maličkostí môžu spôsobiť úraz, najmä v kombinácii s vyčerpanosťou a stresom. Byť pripravený na všetko znamená aj byť úrazovo poistený.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM