Zo Slovenska

Nebo nám pripravilo krásne divadlo: Nad Slovenskom sa zjavila polárna žiara, VIDEO

Šťastlivci, ktorí si privstali, boli svedkom nádherného úkazu. Na slovenskom nebi sledovali polárnu žiaru.

Ilustračný obrázok k článku Nebo nám pripravilo krásne divadlo: Nad Slovenskom sa zjavila polárna žiara, VIDEO
Zdroj: Meteo Východ/idokep.hu

„Počas uplynulej noci a dnes ráno sa nad Slovenskom objavila krásna polárna žiara. Tí, ktorí boli v noci alebo skoro ráno hore a mali to šťastie, mohli byť svedkami polárnej žiary v ružových a zelenkavých odtieňoch,“ informuje portál iMeteo.sk.

Polárna žiara bola pomerne intenzívna. Sledovali ju aj z Britských ostrovov, Poľska či Nemecka.

Jej sila prekvapila

Polárnu žiaru spôsobila silná geomagnetická búrka. Jej sila prekvapila aj odborníkov na vesmírne počasie.

„Výron koronálnej hmoty (CME) zasiahol magnetické pole Zeme včera, 24. septembra, o 22:43 hod. Podľa špecializovanej stránky na vesmírne počasie SpaceWeather.com bol dopad oveľa silnejší, ako sa očakávalo. Prvý kontakt s CME vytvoril nad Škótskom geomagnetickú búrku triedy G2, ktorá je označovaná ako stredne silná s intenzívnymi červenými polárnymi žiarami,“ píše portál.

Národný úrad pre oceány (NOAA) má systém, ktorý hodnotí geomagnetické búrky a ich účinky na stupnici od G1 (malé) až po G5 (extrémne), pričom slnečná búrka G5 by už mohla mať ničivé dopady na Zem.

Ako vznikajú?

Slnečné búrky vznikajú v momente, keď naša hviezda vychrlí do priestoru množstvo vysokoenergetických častíc, ktoré sa rýchlo šíria vesmírom. „Ak sú tieto častice vyvrhnuté smerom k Zemi a dosiahnu až na našu planétu, tak prúd nabitých častíc zreaguje s magnetosférou Zeme. V rámci tejto interakcie môže dôjsť k dočasným výpadkom elektrickej energie, rádiového signálu alebo satelitných komunikačných systémov,“ píše iMeteo.sk s tým, že v okolí pólov potom vznikajú javy, ktoré poznáme pod názvom polárna žiara. Ak je slnečná búrka silnejšia, polárnu žiaru je možné sledovať aj vo väčšej vzdialenosti od pólov.

Facebooková stránka Meteo Východ zverejnila zábery polárnej žiary, ktorá bola zaznamenaná vo východoslovenskej obci Debraď neďaleko mesta Moldava nad Bodvou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook
Posted by Meteo Východ on Sunday, September 24, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM