Správy Zo Slovenska

Nemecký investor chce na Slovensku postaviť NOVÝ ZÁVOD: Prinesie stovky pracovných miest

Priemyselný park v Rimavskej Sobote sa stane miestom expanzie nemeckej skupiny Winkelmann Group.

Ilustračný obrázok k článku Nemecký investor chce na Slovensku postaviť NOVÝ ZÁVOD: Prinesie stovky pracovných miest
Zdroj: pixabay.com

Investor tu plánuje postaviť závod zameraný na výrobu zásobníkov teplej vody najmä pre tepelné čerpadlá. Očakávaná výška investície je minimálne 110 miliónov eur a vzniknúť by malo 450 nových pracovných miest. Spustenie výroby plánuje spoločnosť na začiatok roka 2025.

V hladovej doline

Memorandum o porozumení k plánovanej investícii podpísali vo štvrtok v Rimavskej Sobote dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger, dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman a šéf spoločnosti Heinrich Winkelmann. Ako zdôraznilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, investor prichádza do regiónu Slovenska s najvyššou mierou nezamestnanosti na úrovni viac ako 13 %.

Spoločnosť novým závodom na Slovensku reaguje na zvýšený záujem o technológie tepelných čerpadiel a potrebu alternatívnych zdrojov energií. Na základe vývoja trhu možno podľa rezortu hospodárstva do roku 2030 očakávať aj dvojnásobný nárast počtu pracovných miest v novom závode. Významná investícia v regióne má na seba naviazať tiež množstvo subdodávateľov a nepriamych nových pracovných miest.

Memorandum

„Od nástupu nášho vedenia na MH SR bolo jednou z našich hlavných priorít zvýšenie kvalitných pracovných ponúk v menej rozvinutých regiónoch. Spolu s odborným tímom, ktorý sme našli na ministerstve, sme na splnení tohto cieľa celý čas intenzívne pracovali bez zbytočných siláckych vyhlásení. Dnešný podpis memoranda s renomovanou nemeckou spoločnosťou Winkelmann v Rimavskej Sobote je konkrétnym výsledkom tejto práce,“ zhodnotil Hirman.

Zásadné je podľa neho aj to, že ide o jeden z prioritných sektorov. „Vďaka tejto výrobe sa opäť priblížime k napĺňaniu našich klimatických cieľov, keďže ide o sektor výrazne prispievajúci k dekarbonizácii a má veľký potenciál ďalšieho rastu,“ doplnil minister.

Závody vo viacerých krajinách

Skupina Winkelmann Group patrí k popredným spoločnostiam pôsobiacim v oblasti spracovania kovov a tvarovania plechov pre rôzne priemyselné využitia. Založená bola v roku 1898 ako rodinný podnik.

V súčasnosti má výrobné závody v Nemecku, Poľsku, Turecku, Čine, USA a Mexiku. Produkuje napríklad palivové systémy, hydraulické separátory, systémy na úpravu vody, komponenty do prevodoviek a podvozkov, hnacie hriadele pre prúdové motory a helikoptéry. Celosvetovo zamestnáva približne 4000 pracovníkov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie novinky z domova i zo sveta:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM