Aktualizované ELA Správy Rôzne

Niektorým je aj 60 minút veľa: Doma si posedíme o hodinu kratšie. Kedy sa to už skončí?

Ak netrpezlivo čakáte a doslova počítate každý deň, kedy sa život vráti do "normálu", nezabúdajte aj na blížiaci sa detail.

Ilustračný obrázok k článku Niektorým je aj 60 minút veľa: Doma si posedíme o hodinu kratšie. Kedy sa to už skončí?
Zdroj: pixabay.com

Tak ako niektorým Slovákom v týchto dňoch vyhovuje striktný režim a „vysedávanie“ doma, iní počítajú dni, kedy sa všetko vráti do bežného tempa. Čas na hodinkách je ale neúprosný, a ako sa vtipne šíri internetom, doma si posedíme o hodinu kratšie.

Posledný marcový víkend sa mení stredoeurópsky čas na tzv. letný. Hodinky sa tak o druhej hodine ráno posunú na tretiu hodinu. Dotkne sa to aj cestujúcich. Konkrétne štyri vlaky prídu do cieľa o hodinu „neskôr“, avšak podľa cestovného poriadku.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje, že v noci zo soboty 28. marca na nedeľu 29. marca 2020 táto zmena času ovplyvní na území Slovenska železničnú dopravu. Pôjde o tieto spoje:

  • R 614 Zemplín* (Humenné 21:54 – Košice 23:45 – Bratislava hl. st. 5:49) → príde do stanice Bratislava hl. st. zmeškaný do 60 minút,
  • R 615 Zemplín* (Bratislava hl. st. 22:53 – Košice 5:01 – Humenné 6:33) –> príde do stanice Humenné zmeškaný do 60 minút,
  • R 800 Poľana* (Prešov 21:12 – Košice 22:03 – Bratislava-Nové Mesto 6:02) → príde do stanice Bratislava-Nové Mesto zmeškaný do 60 minút,
  • R 801 Poľana* (Bratislava-Nové Mesto 22:34 – Košice 7:03 – Prešov 7:42) → príde do stanice Prešov zmeškaný do 60 minút.

Kedy to skončí?

Ukončenie striedania času bolo horúcou témou aj na Slovensku pred dvoma rokmi. „Z dôvodu nepriaznivého účinku na zdravie celkovo odporúčame zrušenie každoročných zmien času a ustálenie štandardného tzv. zimného času, ktorý sa v našich zemepisných šírkach dlhodobo uplatňoval a rešpektuje fyziológiu populácie na našom území,“ konštatovalo ministerstvo práce v roku 2018 v materiáli, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Slovensko sa rozhodlo. V prípade, ak dôjde k zrušeniu striedania zimného a letného času, prejdeme na zimný.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) 26. marca 2019 na zasadnutí v Štrasburgu podporili ukončenie striedania sezónneho času od roku 2021. Občania členských štátov Európskej únie (EÚ), ktoré sa rozhodnú pre letný čas, by si mali poslednýkrát posunúť ručičky hodiniek v poslednú marcovú nedeľu roku 2021.

V tých krajinách EÚ, v ktorých sa rozhodnú ponechať štandardný čas, by si mali naposledy prestavovať hodinky v poslednú októbrovú nedeľu 2021.

Vedeli ste?

Myšlienka zmeny času, respektíve času, ktorý by šetril denné svetlo, sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina.

Prvý vážny návrh na zavedenie letného času podal londýnsky staviteľ William Willet roku 1907 v eseji The Waste of Daylight (Mrhanie denným svetlom).

Vplyv na človeka

Na úrovni EÚ došlo k zjednoteniu harmonogramu sezónnych zmien času v 80. rokoch 20. storočia, keď sa v rámci jednotného trhu harmonizovali odlišné dátumy striedania sezónneho času jednotlivých členských štátov Únie. Na základe súčasnej smernice o úprave času (2000/84/ES) dochádza k sezónnym zmenám času v poslednú marcovú a poslednú októbrovú nedeľu.

Zmena času pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia posunu hodinových ručičiek tvrdia, že striedanie „letného“ a SEČ vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Podľa psychológov však možno tieto problémy zvládnuť už v priebehu niekoľkých dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM