Zo zahraničia

Nový film Top Gun trhal rekordy: Ukrajinci PROTESTUJÚ proti jeho nominácii na Oscara

Film Top Gun: Maverick je v šiestich kategóriách nominovaný na prestížneho Oscara. Ukrajinci s tým nesúhlasia a spájajú ho s ruským oligarchom.

Ilustračný obrázok k článku Nový film Top Gun trhal rekordy: Ukrajinci PROTESTUJÚ proti jeho nominácii na Oscara
Zdroj: YouTube.com/Totalfilm.cz

Svetový kongres Ukrajincov protestuje proti nominácii filmu „Top Gun: Maverick“ na Oscara. Táto akčná dráma v réžii Josepha Kosinského, ktorú americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) v januári nominovala v šiestich kategóriách vrátane najlepšieho filmu, má totiž údajne spojitosť s ruským oligarchom Dmitrijom Rybolovlevom figurujúcim na sankčnom zozname Kyjeva. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Svetový kongres Ukrajincov (SKU) so sídlom v Toronte, ktorý zastupuje ukrajinské komunity vo svete, ocenil, že AMPAS dlhodobo podporuje ich krajinu. Avšak v pondelkovom liste adresovanom jej predsedníčke Janet Yangovej požadoval, aby odmietla filmy financované „ruskými oligarchami alebo inými osobami, ktoré umožňujú ruskú genocídnu vojnu na Ukrajine“.

Cenzúra v záujme Kremľa?

Organizácia tiež vyzvala na odsúdenie „ruskej vojny proti Ukrajine a akýchkoľvek snáh o ovplyvňovanie Hollywoodskej a americkej spoločnosti“ počas slávnostnej ceremónie 95. ročníka Oscarov, ktorá sa bude konať v nedeľu 12. marca.

Podľa slov šéfa SKU Paula Groda sa finančná spoluúčasť tohto ruského oligarchu na tvorbe filmu, ktorá nebola verejne priznaná, mohla odraziť aj na podobe diela, a to v podobe cenzúry v záujme Kremľa. V novej snímke – na rozdiel od pôvodného filmu – nie je žiadna priama ani nepriama zmienka o Rusku, čo možno len ťažko považovať za náhodu, píše sa v liste.

Prečítajte si tiež

Snahy o ovplyvňovanie

V rozhovore pre noviny Los Angeles Times šéf SKU poznamenal, že „ako sa Rusi pokúsili ovplyvňovať verejnú politiku a voľby“, budú sa o to isté snažiť aj v Hollywoode.

Ruský magnát a miliardár Rybolovlev žijúci v Monaku, je od októbra 2022 zaradený na ukrajinský sankčný zoznam Ukrajiny. Na americkom sankčnom zozname ruských oligarchov a ich rodinných príslušníkov však nefiguruje.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM