KAW Správy Regióny

Obľúbený cieľ výletníkov v Marianke potrebuje obnovu. Mala by podčiarknuť posvätnosť miesta

Chodíte sa aj vy napiť z prameňa pri kaplnke Svätej studne na známom pútnickom mieste? Okolie studničky je v nedôstojnom stave. Chystá sa jeho rekonštrukcia.

Ak je Marianka obľúbeným cieľom vašich výletov, určite dôverne poznáte baziliku Narodenia Panny Márie, kalváriu v jej okolí a tiež prameň Svätej studne, ktorý už roky osviežuje návštevníkov tohto magického miesta.

Posvätná Marianka

História Marianky, ktorá je najstarším pútnickým miestom na Slovensku, je sčasti zahalená legendami. Za návštevu určite stojí mohutný rímskokatolícky Kostol Narodenia Panny Márie. Na oltári sa nachádza socha sediacej madony z konca 14. storočia, ktorú podľa legendy z hruškového dreva vyrezal jeden z pustovníkov.

Magnetom pre pútnikov je však najmä tzv. zázračný prameň. Vyviera pod kopcom, na ktorom sa týčia kaplnky vybudované v rokoch 1710 až 1729. Na svahu pri ceste k prameňu vedie krížová cesta, ktorú tvorí spolu 14 kaplniek.

Okolie prameňa čaká zmena

Okolie spomínaného prameňa je už roky v žalostnom stave. Správa Baziliky nedávno zverejnila vizualizáciu, ako by malo posvätné miesto po obnove vyzerať. Modernejší zrekonštruovaný vzhľad okolia prameňa by mal podčiarknuť posvätnosť miesta. Svätá studňa a jej okolie by mali po rekonštrukcii slúžiť aj na bohoslužby.

Celkový rozpočet rekonštrukcie okolia kaplnky Svätej studne je 70 000 eur. Správa Baziliky vyzýva veriacich aj návštevníkov Marianky, aby prispeli ľubovoľnou sumou na transparentný účet venovaný tomuto projektu: „Všetci máme radi vodu zo Svätej studne, pravidelne k nej chodievame a chválime jej kvalitu. Takmer tisíc rokov sem chodili veriaci a voda je prostriedkom ich fyzického alebo duševného uzdravenia. Je čas na pozitívnu zmenu! Nejde to bez vašej pomoci!“

Marianka
7
Galéria
Zdroj: Bazilika Marianka FB
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM