Správy

Opozícia: Erik Tomáš nemal vstupovať do kauzy Čistý deň. On úder vracia

Erik Tomáš podľa opozície stratil morálny kredit na vykonávanie svojich funkcií, keď riaditeľovi centra Čistý deň radil, ako zvládnuť kauzu.

Ilustračný obrázok k článku Opozícia: Erik Tomáš nemal vstupovať do kauzy Čistý deň. On úder vracia
Zdroj: TASR

Mediálny poradca premiéra a poslanec parlamentu SR Erik Tomáš podľa medializovaných informácií radil riaditeľovi galantského resocializačného zariadenia Čistý deň Petrovi Tománkovi ako zvládnuť kauzu zneužívania maloletých. Podľa opozície tak stratil morálny kredit na to, aby mohol vykonávať svoje funkcie.

Pripravoval mu mediálny výstup

„Vo štvrtok sa prevalila informácia, že Erik Tomáš pripravoval na mediálny výstup riaditeľa resocializačného zariadenia, ktorý je podozrivý z toho, že kryl znásilňovanie a zneužívanie detí,“ skonštatovala na dnešnej tlačovej konferencii poslankyňa Natália Blahová (SaS).

Je predpoklad, že mediálne stanovisko zariadeniu pripravovali na Úrade vlády. Každý divák si všimol, že riaditeľ mal na tlačovej konferencii v rukách stanovisko, ktoré sám nepísal, nebol s textom dostatočne oboznámený a preto mal dokonca problém ho plynule prečítať," tvrdí Blahová.

Prečítajte si aj: Presunú deti z centra Čistý deň inam? Ich rodičia sa búria: Chceme, aby ostali

Zdroj: TASR

SaS: Porušil zákon

Podľa strany je takéto konanie za hranicou. „Myslíme si, že okrem iného došlo k závažnému porušeniu ústavného zákona pri ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov,“ skonštatoval Jozef Mihál (SaS).

Podľa neho došlo k tomu, že poslanec parlamentu a súčasne mediálny poradca premiéra radil osobe, ktorá je podozrivá zo závažných trestných činov. „Preto odporúčame premiérovi, aby odvolal Erika Tomáša z funkcie jeho mediálneho poradcu. Stratil morálny kredit na to, aby bol ďalej poslancom NR SR,“ povedal Mihál.

Písali sme aj: Riaditeľ centra odmieta obvinenia: Čistý deň je čistý

Tomáš sa bráni

Erik Tomáš na tlačovej besede vyhlásil, že je zdesený, že opozícia zneužíva takú citlivú tému, akou je kauza zneužívania maloletých v centre Čistý deň. „Je pravda, že vedenie zariadenia ma ako poslanca a člena sociálneho výboru požiadalo o stretnutie. Naozaj neviem, kto iný by už mal vypočuť aktérov tejto citlivej témy, ak už nie členovia sociálneho výboru NR SR. Kvôli objektívnemu posúdeniu by tak mali urobiť všetci, ktorí sa danej téme venujú," skonštatoval.

Podľa jeho slov sa s vedením zariadenia stretla aj predsedníčka výboru Alena Bašistová a Edita Pfundtner. Oslovilo aj poslankyňu Natáliu Blahovú, ktorá na kauzu ako prvá upozornila. "Tá doteraz na ich písomnú žiadosť neodpovedala,“ dodal Tomáš.

Ukázal list od Natálie

Na tlačovke zverejnil Tomáš údajný list Natálie, ktorý mala napísať šéfredaktorovi jednej komerčnej televízie s tým, že Tomáš má na jeho zverejnenie súhlas zamestnancov Čistého dňa. List je z 28. augusta 2016 a Tomáš ho považuje za dôležitý dôkaz.

V ňom Natália píše, že si nepraje, aby bolo zverejňované jej meno, údaje a intímny zdravotný stav. Tiež v ňom podľa vyjadrení Tomáša uvádza, že sa v resocializačnom centre cíti dobre, nikto ju nezneužil ani neznásilnil a je o ňu postarané lepšie ako u matky.

Tomáš sa svojich funkcií neplánuje vzdať. „Budem naďalej pátrať po pravde, nech už je akákoľvek. Budem rešpektovať výsledky orgánov činných v trestnom konaní."

Mohlo by vás zaujímať: Prípad sexuálneho zneužívania v galantskom centre: Riaditeľ obvinenia odmieta

Presunú deti z centra Čistý deň inam? Ich rodičia sa búria: Chceme aby ostali
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM